Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Kan bli lettere å få French ut av Kongo

Utenriksminister Espen Barth Eide tror det er lettere å få Joshua French til Norge. Kongo ser på French som en mulig mistenkt etter Tjostolv Molands død.

Norge og Storbritannia jobber nå hardt for at kongolesiske myndigheter skal få Joshua French utlevert. De håper at han enten kan slippe straff eller sone straffen sin i Norge. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

– Vi har jobbet i fire og et halvt år nå med å få utlevert Joshua French og Tjostolv Moland til Norge. Jeg tror og håper at Molands død skal gjøre det lettere å få utlevert French, sier utenriksminister Espen Barth Eide til NTB.

Tjostolv Moland ble søndag morgen funnet død i fengselcellen sin.

LES OGSÅ HER: Tjostolv Moland er død

Han bodde i cellen sammen med French. French og Moland har sittet i fengsel siden 2009. De er dømt til døden for å ha drept en mann. Begge to sier at de er uskyldige.

French har både britisk og norsk pass.

Det er en fordel at French både er norsk og britisk, mener Eide. Eide snakket søndag med den britiske utenriksministeren, William Hague. Eide sier at Norge har et nært samarbeid med den britiske ambassaden i Kongo.

LES OGSÅ HER: Har mistet troen på å få komme til Norge

Eide håper at French kan bli utlevert til Norge tidsnok til at han kan delta i kameratens begravelse.

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik jobber også for å få French ut av Kongo, skriver nettavisa vg.no. Han samarbeider med tidligere USAs president Jimmy Carter om dette.

Familiene til French og Moland mener at norske myndigheter ikke har gjort nok for å få de utlevert. Det mener også forfatter Morten Størksnes, ifølge NTB. Han har skrevet bok om Kongo-fangene.

Fengsels-myndighetene i Kongo sier at de holder på å etterforske Molands død. Det sier en talsmann for fengsels-myndighetene, skriver nettavisa aftenposten.no.

Tirsdag sa Eide at Kripos skal reise til Kongo for å hjelpe til med etterforskningen av dødsfallet. Det skriver NTB. Kripos er en avdeling i politiet som arbeider mot alvorlig kriminalitet.

Advokaten til Joshua French er Hans Marius Graasvold. Han sier at Kongo ser på French som en mulig mistenkt etter Tjostolv Molands død. Det skriver avisa Fædrelandsvennen.