Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Kan bli nødt til å vente til oktober for å få vaksine

Målet har at alle voksne over 18 år i Norge skulle få vaksine før sommeren. Men Norge får færre doser i tiden framover. Det gjør at unge voksne kanskje må vente til oktober.

Folkehelse-instituttet (FHI) sier at personer over 45 år bør bli vaksinert først. Og det er de aller eldste som bør få vaksine aller først. FHI sier også at noen mellom 18 og 44 også bør få tidlig, hvis de har noen spesielle sykdommer. Alle andre under 45 år må vente.

Mange kan bli nødt til å vente lenger enn det som er sagt før. Årsaken er at Norge får færre doser med vaksine. Bare i februar blir det rundt én million færre doser med vaksine fra selskapet AstraZeneca. Det gjør at 500.000 personer må vente minst en måned ekstra. Bent Høie er helseminister. Han sier at noen kanskje også må vente i to måneder ekstra.

Geir Bukholm sier det blir laget en plan over når folk skal få vaksine. Han er smitteverndirektør ved FHI.

–⁠ Det kan bli aktuelt å anbefale vaksinasjon også for yngre. Det kan være folk ned i studentalder. Det avhenger av hva som skjer med epidemien og hvordan vaksinen virker, sier Preben Aavitsland til avisa Universitas. Han er overlege i FHI.

Han sier også at de fleste studenter vil være blant de siste i køa for å få vaksine. Det mener han fordi det til nå har blitt prioritert etter alder.

–⁠ Hvis vi foreslår at folk på 18 - 25 år skal få en vaksine, så vil de kunne få den rundt oktober. Det kan skje før, men da må vi få flere vaksiner, sier Aavitsland.