Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Kan bli slutt på kontanter

I dag må norske selskaper ta imot pengesedler og mynter som betaling. Regjeringen bør tenke på å fjerne dette kravet. Det mener Forbrukerrådet.

I dag sier loven at alle selskaper og butikker må ta imot pengesedler og mynter. Kunder kan velge å betale med sedler istedenfor med bankkort. Men Forbrukerrådet mener regjeringen bør se på reglene for betaling. Det skriver Nettavisen.

Forbrukerrådet sier at det har vært en debatt om selskaper kan velge bort kontant betaling. Og at flere selskaper sier de godt kan klare seg med elektronisk betaling. Det vil si betaling med bankkort, SMS, apper eller med mobil-telefonen.

– Det viktigste er at folk kan betale på en enkel måte. Og at dette gjelder for alle, skriver Forbrukerrådet, ifølge nyhetsbyrået NTB.

I juli sa organisasjonen Finans Norge at Norge kan bli det første landet i verden uten kontanter.

Er det ingen sedler, vil det blir langt færre ran. Det vil bli mindre økonomisk kriminalitet, mener flere. Og det vil bli vanskeligere å betale for tjenester i det skjulte uten å betale skatt.

Men Datatilsynet syns det er uheldig å ikke ha sedler og mynter. De mener at folk må kunne kjøpe ting uten at de legger igjen elektroniske spor etter seg.