Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Kan bli straffet for å ikke melde fra

Regjeringen vil straffe dem som ikke sier ifra om tvangsekteskap.

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug legger fram en ny plan. Den skal gjøre det straffbart å ikke melde fra om unge jenter som blir tvunget til å gifte seg.

Planen til regjeringen blir presentert neste uke. Planen er mot slike tvangsekteskap. Den er også om tvungen omskjæring av kvinner og sterk sosial kontroll, skriver avisa Dagbladet.

– Voksne som vet at barn blir misbrukt har plikt til å si ifra. Dette betyr at voksne som vet om dette skal varsle. Ellers kan de bli straffet, sier Listhaug til avisa-

Regjeringen vil også straffe personer som ikke melder fra om unge som blir utsatt for tvangsekteskap. Hun sier mange av ekteskapene ofte er godkjent i de religiøse miljøene. Dermed er de ikke del av lovene som finnes i dag.

– De er med andre ord ikke gift i følge norsk lov. Men er likevel gift etter deres kultur fordi ekteskapet er religiøst godkjent. Nå skal vi stramme inn reglene. Det blir kriminelt å tvangsgifte jenter i religiøst godkjente ekteskap. De som gjør dette mot jentene, skal straffes, sier hun.

Sylvi Listhaug begynner i permisjon etter jobb fredag. Hun får barn om noen uker. Den nye planen blir lagt fram på kvinnedagen 8. mars. Den presenteres av finansminister Siv Jensen og statsminister Erna Solberg.