Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Kan demonstrere i flere måneder

Over 60 asylsøkere fra Etiopia oppholder seg i Oslo domkirke. De nekter å forlate kirken før de får bli i Norge.

En av asylsøkerne heter Opse Dihnsa. Hun sier at de vil bli i Oslo domkirke til de får «riktig svar».

– Det kan ta dager eller måneder. De må behandle oss som mennesker, sier Dihnsa til nettavisa VG Nett.

I løpet av natten er én av asylsøkerne sendt til sykehus, forteller Kari Helene Partapauoli. Hun er leder i Antirasistisk Senter.

– Vi har noen veldig enkle krav til norske myndigheter. Det må gå en grense for hvor lenge man skal leve som papirløs. Det er barnas beste som må være viktigst i disse sakene, sier Partapauoli til TV 2 Nyhetene.

Papirløse innvandrere er folk som verken har person-nummer eller pass i landet de bor i.

Det er fire barn blant etiopierne i kirken. Domkirken er under oppussing og forholdene er dårlige. Det fins bare to fungerende toaletter, og det er ikke varmt vann.

– Vi klarer ikke å ha dem her så veldig mye lenger enn et par døgn. Dette er vanskelig for oss. Det er også en vanskelig situasjon for dem. Vi gjør alt vi kan for å holde det brukbart. I natt har det vært rolig, og de har sovet godt, sier domprost Olav Dag Hauge til kanalen NRK.

Oslo kommune, barnevernet og kirken møttes for å diskutere saken tirsdag, skriver avisa Aftenposten.no.

Hauge håper flere politikere vil ta turen til kirken for å lytte til asylsøkerne. Etiopierne vil at Utlendings-direktoratet (UDI) behandler asylsøknadene deres hver for seg. De sier at søknadene deres er behandlet samlet, og at de har fått helt like svar på dem.

– Vi har vært rettsløse i mange år. Nå kan vi ikke leve sånn lenger. Vi har ikke lenger lov til å jobbe og vi får ikke skattekort. Vi tjener ingenting. Derfor er vi her nå, sier Bizualem Beza. Han er talsperson for Etiopiske asylsøkeres forening i Norge. Det skriver nyhetsbyrået NTB.