Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Kan ha løst ME-gåten

To norske leger har forsket på hvordan folk kan bli friske av sykdommen ME. De fant ut at ME-pasienter ble bedre av kreft-medisin.

Legene Olav Mella og Øystein Fluge har forsket på sykdommen ME. De ville finne ut av hvordan pasienter kan bli friske. De tror at de kan ha funnet løsningen. To tredje-deler av ME-pasientene de behandlet ble friske. Det melder nyhetsbyrået NTB.

ME står for Myalgisk encefalopati. Sykdommen kalles også kronisk utmattelses-syndrom. Det er en sykdom hvor pasienten ikke orker noen ting. Det hjelper heller ikke å hvile. Leger har ikke klart å finne ut hva sykdommen kommer av. Mange mener at sykdommen bare er psykisk.

Men nå kan altså to leger ved Haukeland universitets-sykehus i Bergen ha funnet løsningen. Olav Mella og Øystein Fluge jobber til vanlig med pasienter som har sykdommen kreft.

Forskningen startet tilfeldig. Legene behandlet en pasient som hadde både lymfe-kreft og ME. Pasienten fikk anti-stoffet Rituximab som en del av behandlingen. Etter en stund fikk pasienten færre symptomer på ME. Det syntes legene var interessant. Så startet de et forsøk. 30 ME-pasienter var med på forsøket. 15 av disse fikk saltvanns-medisin. De andre 15 fikk Rituximab. Ingen av dem visse hvem som fikk hva. 10 av de 15 som fikk ordentlig medisin, ble mye bedre.

– Vi så helt klare resultater. Det er håp for ME-pasientene, sier legen Olav Mella. Mella og Fluge er sikre på at ME ikke er en psykisk sykdom. De sier at ME er en sykdom der immun-forsvaret angriper kroppen.

– Det er imponerende hva de har funnet ut. Mange ME-syke har tatt kontakt med regjeringen. De vil bli friske. Det er viktig å lære mer om denne sykdommen, sier Anne-Grete Strøm-Erichsen. Hun er helseminister.