Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Kan stanse tvangsretur

Afghanistan er misfornøyd med at Norge sender så mange barnefamilier tilbake med tvang. Nå truer de med å stenge grensa.

Norge og Afghanistan laget en avtale. Afghanistan skulle ta imot afghanere som Norge sendte ut med tvang. Nylig viste det seg at mange barn som hadde vært her lenge, var sendt ut. Da justisminister Anders Anundsen ble spurt om dette, sa han at «det åpnet seg returmulighet» til blant annet Afghanistan. Nå viser det seg at Afghanistan hadde protestert mot dette allerede en måned tidligere. De truet med å stenge grensa, skriver avisa Bergens Tidende.

Afghanerne skriver at Afghanistan er et farlig sted å være. Landet sliter med økonomien. De mangler hus, arbeidsplasser og skoler. Derfor ba Afghanistan om at barnefamilier bare ble sendt ut om de reiste frivillig. « ... Ellers vil de bli avvist ved innreise til Afghanistan», heter det i protestbrevet.

6. februar må Anundsen møte til høring i Stortingets kontrollkomité. Der må han forklare hvorfor mange asylbarn som har vært lenge i Norge, er sendt ut.

Regjeringen og partiene Venstre og Kristelig Folkeparti (KrF) laget en avtale i 2013. De skulle tenke mer på barnets beste i asylsaker. Men dette fikk ikke politiet beskjed om. Isteden ble enda flere barn enn før sendt ut.

LES MER HER: De har kastet ut 484 asylbarn

LES MER HER: Krever at asylbarna blir