Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Kan tape mye på oljeprisen

Norge kan tape mye penger på at oljeprisen faller. Det førte til at børsverdien på oljeselskapet Statoil sank med 42 milliarder kroner fredag.

Kursene på Oslo Børs falt kraftig fredag morgen. Aksjene i oljeselskapet Statoil falt 8,8 prosent den første timen. Det betyr at Statoils markedsverdi sank hele 42 milliarder kroner. Det er sammenlignet med verdien da børsen stengte torsdag, skriver nettavisen E24.

Norge har lenge levd godt på pengene fra olje. Men mange er nervøse for prisen på olje framover. Den har allerede sunket ganske mye på få måneder. Fredag ble olje solgt for 71,96 dollar for fatet. Senest i sommer var prisen oppe i 115 dollar fatet.

LES MER HER: Oljefeltet kan sikre Norges framtid

Årsaken til at prisen faller, er blant annet at USA produserer mer olje. Da blir det mer å selge på markedet og prisene presses.

Torsdag bestemte organisasjonen OPEC at de ikke ville kutte i produksjonen av olje. OPEC er organisasjonen av oljeeksporterende land. Et kutt kunne vært med på å holde prisene oppe. Siden det ble nei, ble markedene veldig nervøse. Kursene på Oslo Børs gikk ned.

LES MER HER: 500 stillinger kuttes i Statoil

– Dette var et brutalt fall. Vi må nok tilbake til finanskrisen for å finne lignende, sier Helge André Martinsen til avisa Dagens Næringsliv. Han jobber i banken DNB og ble spurt om Statoil-aksjen.

Igor Setsjin er sjef for det russiske oljeselskapet Rosneft. Han sa torsdag at oljeprisen kan synke under 60 dollar fatet. Det kan skje i løpet av første halvår 2015.