Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Kan våkne til streik

Det mekles fortsatt for lønn til ansatte i stat og kommune. Mandag kan du våkne opp til storstreik og stengte offentlige tjenester.

Fortsatt forhandles det om lønn og arbeidsbetingelser for ansatte i stat og kommune.Blir det ikke enighet, kan skoler og barnehager over hele landet bli stengt. En streik vil også går utover politi, fengsler, helsevesen, toll og skatt. I Tromsø kan meteorologene bli tatt ut i streik. Da forsvinner Nord-Norge fra NRKs værkart. I verste fall kan det stanse flytrafikken i hele landsdelen, ifølge Forskerforbundet.

Meklingen gjelder fire organisasjoner for arbeidstakerne. Det gjelder LO, Unio, YS og Akademikerne. Fagforeningene har varslet at de vil ta ut omtrent 30.000 mennesker i streik om de ikke blir enige. Det gjelder folk som jobber i staten eller i kommunen.

Forsker Kristine Nergaard i Fafo mener det fortsatt er usikkert hvor dette ender.

– Det er vanskelig å si hva som skjer i år. Men jeg tror ut fra de signalene som har kommet, at dette kan ordne seg. Jeg tror at ingen er tjent med en storkonflikt. Derfor tror jeg mulighetene er store for at partene kommer til en enighet. Men selvfølgelig, ingenting er sikkert, sier forskeren til nyhetsbyrået NTB.

For to år siden endte det offentlige oppgjøret i storstreik.

– Da var det 28 år siden sist det var storstreik i staten. Staten har tradisjon for å bli enige. I 2012 var LO, YS og Unio i konflikt i staten, mens Akademikerne ikke streiket. Da var man ikke så uenige om hvor mye som skulle gis sentralt og lokalt. Men partene trodde ikke løsningen ville gi dem like god vekst i lønna som industrien hadde fått. I kommunene har det derimot vært streik ved de tre siste hovedoppgjørene, sier forskeren.

Fristen er midnatt søndag. Men meklinger kan gjerne holde på lenger. Nergaard tror det er sannsynlig at vi våkner opp til fortsatt mekling mandag.

– Det som vanligvis skjer er at det må bli enighet i staten først. For det er deres planer som følges for økonomien i oppgjøret, sier Nergaard.

Hun sier at det aldri har skjedd at det er kommet til enighet i kommunesektoren først.

– Der ser en på den økonomiske rammen i staten. De tilpasser seg den på en eller annen måte. Så vi kan se for oss at staten kan bli enige tidlig mandag morgen, og kommunene kan fortsette utover formiddagen. Det kan også bli streik i kommunesektoren, selv om det blir enighet i staten, sier Nergaard.

Lærerne er ikke er ansatt, men i kommunene. Det betyr at en uenighet om lærernes arbeidstid kan utløse streik i kommunene.

Lærerne forhandler om høyere lønn. I tillegg er lærernes arbeidstid det de krangler om i årets oppgjør. Det er også fordelingen mellom sentralt og lokalt tillegg.

De som er ansatt i stat eller kommune mener at de i løpet av de to siste årene tjener mindre sammenlignet med ansatte i industrien. Det krever de å få igjen.