Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Kirken sier nei til å vie homofile

Tirsdag bestemte Kirkemøtet at homofile fortsatt ikke får gifte seg i kirken. – Vi er skuffet, sier lederen for Landsforeningen lesbiske og homofile.

En gang i året er det Kirkemøtet. Det består av medlemmer i rådene til Bispedømmene. I tillegg til lederen av Samisk kirkeråd. Tirsdag stemte de flere ting. Blant annet om homofile og lesbiske skal få lov til å gifte seg i kirken.

Tirsdag stemte et flertall for at homofile ikke skal få gifte seg i kirken. 64 av de 116 som kunne stemme på møtet stemte nei. De skulle også stemme over om homofile par skal få en mer formell anerkjennelse av sitt ekteskap i kirken. 62 personer stemte mot dette. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Bård Nylund er leder i Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH).

Han er skuffet over Kirkemøtet.

– Vi er skuffet, og det er lov å være skuffet i dag. Men vi vil være tydelige på at vi er glade for den kampen mange står i i kirken, sier han til nettavisa vg.no.

Ifølge Nylund er dette en viktig sak for mange homofile. Og for folk som personlig ønsker å gifte seg i kirken.

– Det er også en viktig sak fordi kirken fortsatt er en stor aktør i samfunnet. Og fordi de ansatte er lønnet av staten Norge, sier Nylund.

En ny lov om ekteskap kom i 2008. Der fikk homofile rett til å inngå ekteskap slik som heterofile par. Kirken fikk da rett, men ikke plikt, til å vie homofile.

Ingeborg Midttømme er biskop i Møre. Hun er fornøyd med at Kirkemøtet sa nei til at homofile får gifte seg i kirken.

– Denne avgjørelsen betyr at kirken ikke endrer synet sitt på ekteskap. Det er at ekteskap er mellom en mann og en kvinne, sier Midttømme til nettstedet NRK.no.

Det var mye diskusjon om denne saken på Kirkemøtet. Noen på møtet mente det var rart at homofile kan gifte seg i tinghuset, men ikke i kirken.