Klarer du å skille giftig og spiselig sopp? 

Matsopp og giftig sopp kan vokse side om side. 

SKOGENS GULL: Til venstre er en spiselig kantarell. Mange kaller kantarellen «skogens gull». Til høyre er en giftig spiss giftslørsopp. Disse soppene kan vokse side om side i skogen.
Publisert Sist oppdatert

Spiselig sopp er en delikatesse. Og mange nordmenn plukker soppen selv. Men du må passe på. Å spise feil sopp kan føre til alvorlig forgiftning. 

Giftig sopp kan vokse tett på spiselige sopper. Et eksempel er spiss giftslørsopp. Denne soppen kan vokse tett på spiselige kantareller og traktkantareller. Tar du feil, kan det i verste fall føre til kronisk nyresvikt. 

Minst syv personer ble alvorlig forgiftet av spiss giftslørsopp i fjor. Det skriver Folkehelseinstituttet (FHI) i en pressemelding

– Disse soppene ser ganske forskjellige ut. Men hvis du kan lite om sopp, kan du likevel ta feil. Det sier Charlotte Rosenberg Ulstad i FHI. 

– Derfor er det viktig å lære seg om sopp før man går ut på tur. Man må alltid se nøye på hver enkelt sopp før den tilberedes og spises, sier hun. 

FHI ber folk om å ta kurs om sopp. Du kan også bruke tjenester som hjelper deg å skille mellom soppene. For eksempel appen Digital soppkontroll.