Kultur

Klart for flammer, regn og sol

Torsdag er Sankthans-aften. Det feires med bål, regn og sol.

BÅL: Torsdag er sankthans-aften. Det feires gjerne med bål og grilling sammen med gode venner. Bor du i nord, kan du bli ekstra heldig med været i år.
Publisert Sist oppdatert

De som skal brenne bål i Sør-Norge, må være forberedt på regnbyger. Men i nord blir det fint vær. Det er gode nyheter for dronning Sonja. Hun er i Vardø i Finnmark. Det skal hun presentere et minnesmerke over dem som ble brent for trolldom. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

– Over hele Sør-Norge ser situasjonen ganske lik ut. Det kan komme noen byger på ettermiddagen og kvelden inne i landet. Det ser bedre ut langs kysten. Men også der kan det bli noe regn, sier stats-meteorolog Haakon Melhus til NTB.

I Trøndelag begynner blir det bedre vær langs kysten. Nord-Norge får det enda bedre:

– Hele Nord-Norge kan glede seg over fint vær. Kanskje helt uten regnbyger, sier Melhus.

Han tror det skal være trygt for dem som har fått tillatelse til å brenne bål.

– Det er ikke fare for skog- gress- eller lyngbranner noen steder. Årsaken er alt regnet som har kommet over hele landet i det siste.

I Vardø er det gode været allerede på plass. Temperaturen er over 15 grader. Slik skal det holde seg også mens dronning Sonja er på besøk sankthansaften. Torsdag formiddag åpnet hun Steilneset. Det er et minnesmerke. Det minnes 91 personer som ble dømt og brent for trolldom i Finnmark. De skjedde på 1600-tallet.

I Finnmark bodde bare rundt 0,8 prosent av folk i Norge. Men 31 prosent av alle dødsdommer i norske saker om trolldom skjedde her. 91 personer ble drept ved brenning på bål. Det var 77 kvinner og 14 menn. 13 av mennene var samiske.

– Dette må ha gjort folk veldig redde. De må ha fryktet at de kunne bli nestemann, sier Solbjørg Ellingsen Fossheim. Hun er statsarkivar ved Statsarkivet i Tromsø.

Sankthans-aften blir også kalt jonsok. Det er en kristen tradisjon. Den er til minne om fødselen til døperen Johannes, Sankt Hans. Det er også årets lengste dag. Før var denne dagen enda bedre kjent som den store dagen for hekse-møter. Før trodde folk at flammene holdt hekser, drager og onde krefter unna denne natten. Det er årsaken til at vi brenner bål på sankthans.

Folk trodde at magiske krefter var ekstra sterke denne dagen. Mange trodde at urter og andre planter hadde større kraft. Det var hvis de plukket dem ved sankthans.

I Nord-Norge skal feiringen av solen ha vært ekstra viktig. Flere norske kvinner fra Finnmark ble brent på bål. Årsaken var at de hadde hatt hekse-feiring på hekse-fjellet Domen.

– Tortur ble brukt for å få folk til å tilstå, sier Ellingsen Fossheim.

Folk kunne få straff for å samle inn urter denne kvelden. Årsaken var et det var skadelig overtro.