Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Klart for utdeling av fredsprisen

Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen gleder seg til å få fredsprisen i Oslo rådhus.

Det er generaldirektør Ahmet Üzümcü som mottar fredsprisen på vegne av Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW). Det gjør han tirsdag i Oslo rådhus, skriver nyhetsbyrået NTB.

Da han kom til Oslo, snakket han med pressen på Oslo lufthavn. Thorbjørn Jagland var også der. Han er leder av Den norske nobelkomité. Det er de som bestemmer hvem som skal får fredsprisen.

Üzümcü har vært i Oslo før. Denne gangen er det spesielt å være i hovedstaden.

– Vi er veldig glad over å motta prisen. Jeg gleder meg til å være i Oslo sammen med de andre i organisasjonen, sier han til kanalen NRK.

I oktober bestemte nobelkomiteen at organisasjonen skal få årets fredspris. Jørn Siljeholm gratulerte. Han har vært våpeninspektør for verdens-organisasjonen FN i Irak.

LES OGSÅ HER: Stor glede over fredsprisen

Organisasjonen OPCW har vært med på å fjerne 80 prosent av verdens kjemiske våpen i løpet av 16 år. Russland har ødelagt 60 prosent av sine lagre med kjemiske våpen. USA har ødelagt 90 prosent av sine lagre. Libya har ødelagt 54 prosent.

Men i land der det er konflikter sliter organisasjonen.

I Irak har ikke arbeidet med å destruere kjemiske våpen kommet i gang, men i mai 2011 fikk organisasjonen første gang mulighet til å inspisere områder der kjemiske våpen skal være lagret. Det måtte imidlertid gjøres med helikopter.

I Syria risikerte inspektørene å dø da de tidligere i høst undersøkte bruken av kjemiske våpen utenfor Damaskus.

Üzümcü håper prisen kan beskytte inspektørene deres på farlig oppdrag. Han håper også at prisen kan inspirere resten av verden til kamp mot kjemiske stridsmidler.

Üzümcü har vært sjef i OPWC siden 2010. Tirsdag skal han besøke kongeparet og kronprins Haakon på Slottet. Det skjer før seremonien i Oslo rådhus startet klokka ett.

Du kan se på seremonien TV. På Nobels Fredssenter er det åpent for publikum.

Jagland skal tale på seremonien på tirsdag. Han kommer blant annet til å snakke om Nelson Mandela.

– Det vil være en stor markering i Sør-Afrika samtidig med seremonien. Det er nå 20 år siden Mandela fikk fredsprisen, sier Jagland til kanalen NRK.

LES OGSÅ HER: Disse spiller for neste fredspris-vinner

På kvelden er det Nobelbankett på Grand Hotel i Oslo. Onsdag kveld er det fredspriskonsert. I år skal de amerikanske skuespillerne Aaron Eckhart og Claire Danes lede konserten. Det skjer i Oslo Spektrum.

Artistene Mary J. Blige, Morrissey, James Blunt, Jake Bugg, Timbuktu, Zara Larsson, Envy og Omar Souleyman skal opptre.