Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Kolberg venn med Telenor-sjefen

Martin Kolberg leder komiteen på Stortinget som skal granske selskapene Telenor og Vimpelcom. Samtidig er han nær venn av Telenor-sjef Sigve Brekke.

Saken rundt tele-selskapene Telenor og Vimplecom bare vokser. Igjen vil Stortinget kreve svar på om det har skjedd ulovligheter. Og lederen av arbeidet er Martin Kolberg. Han må trekke seg fra behandling av saken, mener to jusprofessorer. Morten Kinander ved Handelshøyskolen BI og Geir Woxholth ved Universitetet i Oslo skriver dette i avisa Dagens Næringsliv. Årsaken er at Kolberg i mange år har vært venn med Sigve Brekke. Nå er Brekke øverste sjef i Telenor.

Kolberg leder kontroll- og konstitusjons-komiteen på Stortinget. Komiteen vil ha en ny høring i saken. Telenor eier deler av russiske Vimpelcom. Spørsmålet er hva selskapet visste om ulovlig betaling av tele-lisenser i Usbekistan.

Kolberg mener selv han ikke er inhabil.

– Dette spørsmålet ble behandlet i komiteen på sist møte. Da snakket vi om dette som blir tatt opp i innlegget. Det er riktig at jeg har kjent Sigve Brekke i mange år. Men jeg ser på ham som en bekjent. Dette henger sammen med at han har vært i Asia i mange år og at vi har hatt lite kontakt, sier Kolberg til nyhetsbyrået NTB.

Sist kontroll- og konstitusjonskomiteen holdt høring i saken, var Brekke ikke involvert. Det var en høring i Stortinget der lederne i Telenor forklarte seg. Nå blir det en ny høring.

– Det er en alvorlig sak at en ikke forteller alt, sier stortingspresident Olemic Thommessen til kanalen NRK.

Telenors styreleder Svein Aaser ble tvunget til å slutte forrige uke. Han og tidligere konsernsjef Jon Fredrik Baksaas kan bli siktet av politiet for det som kan ha skjedd i Vimpelcom, skriver nyhetsbyrået NTB.

Telenor har leid inn et advokatfirma. De skal granske VimpelCom-saken. Men de skal ikke granske hvordan Telenor-sjefene oppførte seg i styret til Vimpelcom, ifølge avisa Klassekampen.

LES MER HER: Telenor-sjefer kan bli straffet

LES OGSÅ: Krever åpenhet om Vimpelcom