Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Kongefamiliens private bilder fløt fritt på nett

Private feriebilder og informasjon om kongefamilien har i mange uker ligget ute på internett. Det er en skandale for sikkerheten, mener professor.

Kongefamiliens private feriebilder med informasjon har flytt fritt på internett i mange uker. Professor Petter Gottschalk kaller det en sikkerhets-skandale.

– Dette er en sikkerhets-skandale. Jeg er overrasket over at noe slik kan være åpent. Dette burde hoffet ved Skaugum og Den kongelige politieskorte ha oversikt over, sier Gottschalk til avisa VG. Han er professor i ledelse ved Handels-høyskolen BI.

I 42 uker har private feriebilder vært fritt tilgjengelig for alle på nettsamfunnet Instagram. Der har også opplysninger om feriemål og annen privat informasjon om kongefamilien vært. Ifølge VG er det Mette-Marits sønn, Marius Borg Høiby, som har delt bildene og informasjonen.

Det finnes også en konto på nettsamfunnet Twitter i Høibys navn. Der er meldingene er koblet med eksakt sted på hvor Høiby er. Det er ikke bekreftet om kontoen virkelig tilhører kronprinsessens sønn.

LES MER HER: På hytta med kronprins-familien

Gottschalk mener bilder som viser nøyaktig hvor kongefamiliens er kan være veldig farlig. Han sier det kan være like skadelig for Norges sikkerhet som informasjonen om hvor vaktsentralen i regjerings-kvartalet i Oslo ligger.

Magnus Ranstorp er ekspert på terror. Han mener det er politiet som har sviktet i denne saken.

– Det er ikke Marius' feil. Det er politiet som har vurdert sikkerheten feil, sier Ranstorp.

Etter at VG sa ifra til Slottet om saken tirsdag kveld, ble Instagram-profilen lukket og gjort privat. Senere på kvelden ble den helt slettet, skriver avisen.

Martin Bernsen er informasjons-sjef i Politiets sikkerhets-tjeneste (PST). Han sier de vurderer sikkerheten rundt kongefamilien hele tiden. Men han sier at det å legge ut bilder på Instagram eller meldinger på Twitter som kan spores, ikke nødvendigvis er et brudd på sikkerheten.