Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Kongelig besøk i Nord-Norge

Tirsdag besøkte Norges og Sveriges kongepar Harstad. Der fikk de lære om hvordan landene samarbeider om olje og gass.

Svenske kong Carl Gustaf og dronning Silvia er på besøk i Norge. Tirsdag kom de til Harstad i Troms sammen med kong Harald og dronning Sonja.

Kongeparene reiser med kongeskipet Norge. De har seilt i Lofoten i Nordland i to dager. Da de kom til kaia i Harstad, ble de møtte av jublende mennesker.

LES MER HER: På besøk hos indianerne i Brasil

Dette er første gang på åtte år at det svenske kongeparet er på offisielt besøk i Norge. Kong Harald og dronning Sonja ville vise dem hvordan det satses i nord.

Første stopp var region-kontoret til olje- og gasselskapet Statoil. Statoil har vært i Harstad siden 1976. Derfra drifter de fire felt. Kontoret har også ansvar for å lete etter olje og gass i områdene i nord.

Nord-Norge er i ferd med å bli viktig for Norges olje og gass, fortalte Statoils regionsjef Hans Jacob Hegge.

– Fram til 2019 har vi planer som vil tredoble produksjonen av olje i nord, fortalte Hegge til de to kongeparene.

LES MER HER: Ap vil se på mulig oljeboring

Kongeparene fikk også informasjon om det svenske oljeselskapet Lundin. De har også kontor i Harstad. Lundin gjorde verdens største oljefunn i 2011 på Avaldsnes i Nordsjøen. Funnet ble gjort av norske geologer som jobber i Lundin.

– Vi ser at svensk kapital og norsk kunnskap er en oppskrift på suksess, sa Geir Birger Larssen. Han er sjef for Lundin i Harstad.

Flere toppledere fra svensk og norsk næringsliv var til stede i Harstad. De har et eget program for norsk-svensk samarbeid. Oljeminister Ola Borten Moe sier at samarbeidet mellom landene blir stadig tettere.

– Det har aldri bodd flere svensker i Norge enn det gjør nå. Lundin har hatt stor suksess i Norge og bidratt til noen av de største og viktigste funnene de siste årene. Det er bra for oss, og det er bra for Sverige, sier Ola Borten Moe til NTB.