Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Kongeparet åpner armene for flyktninger

– Vi må gjøre det vi kan for flyktningene, sier kong Harald og dronning Sonja. Torsdag besøkte de mottaket for flyktninger i Råde.

Telt tett i tett i en stor hall. Køyesenger på rekke og rad i teltene. Og flyktninger fra flere land i verden som håper på et trygt hjem i Norge.

Besøket på ankomstsenteret for asylsøkere i Råde gjorde inntrykk på kongeparet.

– Vi må gjøre det vi kan for å hjelpe dem, sa kong Harald.

Kongen minner om at Norge minst to ganger har trengt hjelp selv. Da har andre land tatt imot norske flyktninger og andre nordmenn som måtte flytte.

– Nå må vi vise hva som bor i oss, sier kong Harald.

Akomstsenteret ble åpnet sist fredag.

I Råde ble kongeparet ønsket velkommen av blant andre justisminister Anders Anundsen. Også sjef Frode Forfang i Utlendings-direktoratet tok dem i mot.

Strømmen av flyktningen har satt både Norge og Europa i en spesiell situasjon. Der er det viktigste å vise medmenneskelighet, mener kongeparet.

– Det er helt selvsagt. Det må man, sier dronning Sonja.

Hun er spesielt imponert over samarbeidet for å få senteret på plass. Asylmmottaket i Råde var før en nedlagt butikk. Dronningen sier at det er mye som på plass for å få det hele til å gli så effektivt og skånsomt som mulig.

– Det er veldig hyggelig å se at vi har så mange fine institusjoner som kan samarbeide, og som trår til. Man blir veldig imponert og målløs, sier hun.

Kongeparet fikk også møte flere av flyktningene som bor der. Spesielt inntrykk gjorde møtet med en flyktningfamilie fra Irak. Familien har fire barn og ett til på vei.

– De hadde kommet hit med ønske opp at barna kunne vokse opp her. Med god skole og muligheten til et verdig og godt liv. Det er rørende, sier dronningen.

Det er plass til tusen flyktninger på senteret i Østfold.

LES MER HER: Her kan det bo tusen flyktninger