Norge

Kraftig kritikk mot politiet i 22. juli-rapport

Politiet jobbet for dårlig 22. juli fjor. Det sier rapporten fra 22. juli-kommisjonen.

22. juli-kommisjonen er en gruppe som skal se gjennom alt som skjedde under terror-angrepene i Oslo og på Utøya. Det gjelder både selve terror-angrepene, politiets arbeid og rednings-arbeidet. De skal skrive en rapport om det de finner ut.

LES MER HER: Skal gi svar om terror-angrepene

Rapporten skal være ferdig mandag. Da får alle vite hva som står i den. Men avisa VG har allerede fått vite noe av det som står i rapporten. De skriver at politiet får mye kritikk. Jobben de gjorde var for dårlig, står det i rapporten.

Det skal ikke stå navn på politifolk i rapporten, skriver VG. Men det står blant annet at systemet ikke virket slik det skulle. Og at lederne ikke jobbet godt nok.

Rapporten skal også vise at politiet og Politiets sikkerhets-tjeneste (PST) har sagt mye feil. Noen av rapportene de har skrevet, stemmer ikke.

Heller ikke regjeringen slipper unna. Kommisjonen skriver at regjeringen har jobbet for lite med Norges sikkerhet. Slik har det vært helt siden 2005.

Ingelin Killengreen skal være en av dem som får mest kritikk. Hun var politi-direktør, men sluttet et halvt år før 22. juli i fjor. Hun får mye skylden for at politiet ikke var godt nok forberedt på terror-angrepene.

Killengreen vil ikke si noe om saken. Hun vil vente til rapporten kommer mandag. Det vil også Alexandra Bech Gjørv. Hun er leder for 22. juli-kommisjonen.

Avisa Aftenposten skriver at gruppa har kunne se akkurat hvor politibilene var 22. juli. De fikk se på GPS-data. De viser hvor bilene var hvert fjerde sekund. GPS-dataen skulle egentlig blitt slettet.

Eskil Pedersen er leder for Arbeiderpartiets ungdoms-parti (AUF). Pedersen var selv på Utøya 22. juli i fjor. Han har tidligere sagt at ønsker klare svar fra rapporten. Pedersen tror gruppa ville si noe om at det tok lang tid før politiet gjorde noe under terror-angrepene. Og hva som skal til for å hindre at det skjer nye terror-angrep.

– Noen har behov for å vite nøyaktig hva som ikke fungerte. Andre ønsker ikke å dvele så mye ved det som skjedde. Uansett tror jeg alle innser at det ikke er opp til de overlevende å bestemme hvor stor oppmerksomhet 22. juli-saken får. Hele landet er berørt av det som skjedde, sa han.

Men Pedersen sa også at vi må tenke over hva vi egentlig kan forvente av politiet.

– Vi kan ikke forhindre all kriminalitet og alle terrorangrep. Og det er urimelig å kreve at terror-politiet er på plass i løpet av få minutter hvor som helst i landet, sier Pedersen.

Siste utgave

På forsiden nå