Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Krekar fikk kortere straff

Dommen til mulla Krekar kom torsdag. Han ble dømt for trusler, men frifunnet for å ha oppfordret til terror.

Mulla Krekar ble i mars dømt til fem års fengsel for drapstrusler mot tre personer. I august ble han dømt for å ha oppfordret til terror. Han anket begge dommene.

Torsdag kom dommen i ankesaken i Borgating lagmannsrett. Krekar ble dømt til to år og ti måneder for trusler. Men han ble frifunnet for å ha oppfordret til terror. Aktor i saken ba om sju års fengsel. Krekar er også dømt til å betale 130.000 kroner til personene som ble truet.

LES MER HER: Krekar dømt til fengsel

– Han er frifunnet for alt som handler om terror. Men han ble dømt for trusler, og for å ha forsøkt å påvirke noen i retten, sier Arvid Sjødin til nyhetsbyrået NTB. Han er forsvarer for mulla Krekar.

Det er ennå ikke klart om dommen vil bli anket videre i rettssystemet.

Personene han har truet, er tre kurdere. Det dreier seg om drapstrusler.

Krekar skrev på et nettsted at disse menneskene kan drepes fordi de har brent Koranen. Han skrev blant annet at muslimer har «en plikt» til å drepe dem.

Mulla Krekar innrømmer å har skrevet dette. Men han sier det ikke er trusler, skriver nettavisa aftenposten.no.

LES MER HER: Skal ha startet ny terror-gruppe

Mulla Krekar heter egentlig Najmuddin Faraj Ahmad. Han er en kurder fra Nord-Irak og flyktet til Norge i 1991. Han har ledet den islamistiske opprørs-gruppa Ansar al-Islam.

Kona og de fire barna hans er norske statsborgere. Selv ble Krekar utvist fra Norge av Høyesterett i 2007. Det er fordi han regnes som en trussel mot Norges sikkerhet. Men han er ikke blitt sendt tilbake til Irak. Det er fordi han kanskje kan dømmes til døden der.