Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Krekar kan tvinges til Sør-Trøndelag

Politiet kan tvinge mulla Krekar til å bo på asylmottaket i Hemne kommune. Det bestemte Oslo tingrett mandag.

Politiet har rett til å tvinge mulla Krekar til å bo på Jarlen asylmottak. Det har Oslo tingrett bestemt. Mottaket ligger i Kyrksæterøra i Hemne kommune i Sør-Trøndelag.

20. januar bestemte Oslo politidistrikt at Krekar skal bo på Jarlen mottak i Kyrksæterøra. Mange protesterte. For en uke siden kom saken opp i Oslo Tingrett. Litt før klokka 10.00 mandag sa retten hva den har bestemt.

– Det er ikke grunnlag for å oppheve Oslo politidistrikt sitt vedtak. Det har retten bestemt, skriver Oddmund Svarteberg. Han er tingdommer.

Brynjar Meling er mulla Krekars advokat. Han forteller at Krekar anker avgjørelsen.

Meling ber også om at Krekar ikke må flytte før anken er behandlet.

Mulla Krekar ble dømt til fengsel i to år og ti måneder i desember 2012. Han hadde truet Erna Solberg og tre kurdere. Mulla Krekar slapp ut fra fengsel 25. januar.

Anders Anundsen er justisminister. I januar sendte han en ordre til Politidirektoratet. Der står det at personer som Krekar skal ha meldeplikt. Det betyr at de må melde seg for politiet på bestemte dager. I ordren står det også at disse personene må være på et bestemt sted. De må være der til de kan sendes ut av landet. Oslo politidistrikt bestemte at Krekar må flytte til Kyrksæterøra.

Mulla Krekar heter egentlig Najmuddin Faraj Ahmad. Han er fra Nord-Irak. Han kom til Norge i 1991. Kona og fire barn er norske statsborgere. Fra 1991 til 2002 bygde han opp og ledet den islamistiske opprørsgruppen Ansar al-Islam. Han reiste til Midtøsten flere ganger. Det skjedde mens han var registrert som flyktning i Norge.

Han har sagt at han støtter terroristen Osama bin Laden. Krekar nekter for at han har noe med terror-nettverket al-Qaida å gjøre. I 2003 bestemte Utlendingsdirektoratet at han skulle sendes ut av Norge. Det er på grunn av Norges sikkerhet. Han er fortsatt i Norge fordi han kan få dødsstraff i Irak. Det ville være brudd på menneske-rettighetene å sende ham dit. Krekar har stått på verdens-organisasjonen FNs liste over terrorister siden 2006.