Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Krever forklaring om Mongstad

Regjeringen utsetter å bygge rense-anlegg på gasskraft-verket Mongstad. Politikerne på Stortinget vil ha svar på hvorfor.

Gasskraft-verket Mongstad i Hordaland skulle ha et spesielt rense-anlegg. Det skulle rense CO2-gassen som kommer fra anlegget. Rensingen skulle gjøre det mer miljøvennlig å lage energi fra gass.

Men regjeringen utsetter CO2-rensingen. De vil ikke gi penger til prosjektet før i 2014. Det ble kjent i helgen.

Statsminister Jens Stoltenberg måtte møte i Stortinget onsdag. Han måtte forklare hvorfor prosjektet blir utsatt.

Årsaken er at rensingen av gassen er vanskeligere enn det regjeringen trodde. Det blir også dyrere. Prosjektet blir nesten dobbelt så dyrt som Stortinget har godkjent. Det vil koste 10 milliarder kroner.

Siv Jensen er leder for Fremskrittspartiet (Frp). Hun ville ha en forklaring fra statsministeren. 

– Vi vil ha en utdyping av dette nå, sa hun. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Stoltenberg viste til rapporter fra Statoil og Gassnova. Regjeringen kom fram til at prosjektet må ta lengre tid og bli bedre. Statsministeren forklarte at prisen på rensingen vil bli kjent i revidert nasjonalbudsjett. Det legges fram for Stortinget i neste uke.

Dagfinn Høybråten er leder for Kristelig Folkeparti (KrF). Han mener utsettelsen av Mongstad-rensingen er et stort skritt tilbake for miljøet. Årsaken er at Norge får et gasskraftverk som skal drive i ti år uten rensing.

– Det virker som om statsministeren tar veldig lett på dette. Kanskje rensing aldri blir noe av. Hva sier statsministeren til ungdommen som trodde på prosjektet? spurte Høybråten.

Stoltenberg svarte at det ikke ville være bra for miljøet å starte rense-anlegget for tidlig.

– Underveis har vi fått ny informasjon og bruker noe mer tid. Det at vi utsetter fullrensing, betyr jo ikke at hele vår klimapolitikk faller sammen. Dette er jo noe vi skal gjennomføre. Men på en best mulig måte, sa statsministeren.

Men regjeringen utsetter å gi penger til prosjektet til 2014. Årsaken er at rensingen av gassen er vanskeligere enn det regjeringen trodde.

Flere miljø-organisasjoner krever at Terje Riis-Johansen slutter i jobben. Han er olje- og energiminister.

Sosialistisk Venstrepartis (SV) ungdomsorganisasjon mener SV bør vurdere å gå ut av regjeringen. Årsaken er at Mongstad-saken har vært svært viktig for partiet.