Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

KrF valgte å bli med i regjeringen

Leder Knut Arild Hareide tapte kampen. Kristelig Folkeparti skal forsøke å bli med i dagens regjering. Det ønsker flest på landsmøtet i KrF.

Striden i Kristelig Folkeparti (KrF) er over. Fredag kveld stemte landsmøtet i KrF over partiets veivalg. 98 personer bestemte seg for at partiet bør inn i dagens regjering. Det ble altså flertall for det blå alternativet.

Leder Knut Arild Hareide klarte dermed ikke å få med seg flertallet i partiet.

190 personer kunne stemme på landsmøtet i KrF. Avstemningen var hemmelig. 90 personer stemte for å samarbeide mot de sosialistiske partiene. To personer stemte blankt.

– Vi vet at KrFs sjel ikke ligger i hvem vi samarbeider med, men i hvilket parti KrF er. Vår politikk ligger fast, sa Hareide etter at resultatet ble klart. Han gratulerte også den siden som ønsket å gå inn i dagens regjering.

Hareide ba KrF om å bytte partier å samarbeide med. Hareide ønsket at KrF skulle lage regjering sammen med Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Slik blir det ikke. KrF vil fortsette støtten til de borgerlige partiene. Partiet ønsker også å gå inn i regjering med Høyre, Fremskrittspartiet (Frp) og Venstre.

Men før avstemningen var det et flertall for å samarbeide med de borgerlige- blå- partiene.

Knut Arild Hareide holdt en tale til landsmøtet. Han sa også at han ikke kunne leder KrF inn i en borgerlig regjering. Dermed vil han slutte som leder om det blir alternativet. Saken ble debattert i flere timer.

Det ble stemt i to runder. I første runde stemte 84 personer på å samarbeide med de røde partiene, 76 ville gå inn i regjeringen og 30 personer ønsket at de skulle være et parti som støtter der det er naturlig.

Nestleder Kjell Ingolf Ropstad er klar til å overta.

– Vi nestlederne er innstilt på å gjøre det. Så får vi jobbe for å få til mest mulig i de forhandlingene. Men vi skal få til politikken vår. Vi går ikke inn regjering for enhver pris, sa Ropstad til nyhetsbyråat NTB før resultatet var klart.

 

KrFs sentralstyre og stortingsgruppe vil velge en gruppe som skal forhandle for partiet. Det skjer etter landsmøtet fredag kveld.

Hareide og folk som støtter ham, har forsøkt å få folk til å skifte mening. Det kunne gitt et annet resultat. Men det mislyktes.

Kjell Magne Bondevik var tidligere leder i KrF. Han roser jobben Hareide har gjort.

– Hareide har vært modig i denne prosessen. Han har vist en vei som han trodde på, og gjort en god jobb med det, sier Kjell Magne Bondevik til kanalen NRK før valget var klart. Han støttet Hareide i valget hans.

 

Emneord

norge