Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Krise etter nye kutt

Bygder og byer sliter når det blir færre asylsøkere. Nå kuttes enda flere plasser på asylmottak.

Nesten 11.000 plasser på asylmottak stenges. Årsaken er at det kommer færre asylsøkere til Norge. I august ble det meldt at 7.000 plasser skulle stenge. Utlendings-direktoratet (UDI) kutter enda 3.800 plasser. Det skjer i desember og januar.

Det betyr krise for Hattfjelldal kommue i Nordland, ifølge avisa Aftenposten. Kommunen må spare over 30 milllioner kroner. Asylmottaket i bygda blir lagt ned til jul. Da kuttes også alle jobber som har hatt med mottaket å gjøre.

– Vi er blitt glade i Hattfjelldal. Folk her er så hyggelige. For oss har det vært et trygt sted. Det er veldig synd at mottaket må stenge. Her har vi fått både en «mamma» og «mormor», forteller Nouttou Djeneba Coulibaly til Aftenposten. For når mottaket stenger, må folk flytte. Foreløpig vet ikke alle hvor de skal bo videre.

UDI har laget kontrakter med bygder og byer over hele Norge. Men avtalene kan sies opp med tre til fire måneders varsel.

– Dette er i hovedsak vanlige mottaksplasser. Det gjelder også noen hundre plasser i transittmottak, forklarer Christine Wilberg ifølge nyhetsbyrået NTB. Hun er avdelingsdirektør i UDI.

UDI vet at det får følger.

– Dette berører dessverre ansatte ved mottakene, kommuner og folk som bor der, sier Wilberg.

Hattfjelldal skrev ny kontrakt med UDI 20. mai i år. De skulle drive asylmottak i tre år framover. 25. august sa UDI opp avtalen.