Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Kritikk mot at Krekar og Fjordman skal vitne

Mulla Krekar og bloggeren Fjordman skal vitne i rettssaken mot Anders Behring Breivik. Det er flere kritiske til.

Mulla Krekar er muslim. Han har vært leder for en organisasjon som USA mener driver med terror. Bloggeren Peder Nøstvold Jensen kaller seg Fjordman. Han er kritisk til muslimske innvandrere i Europa.

Disse to ønsker Breivik å ha i retten. Det er professor Thomas Hylland Eriksen og forsker Lars Gule kritiske til. Krekar og Fjordman vil si at det er en krig i Europa mellom Vesten og islam. De vil få det til å se ut som Breiviks tanker om verden, stemmer. Det mener de to forskerne, skriver Dagsavisen.

– Han ødelegger miljøet for debatt. Det skjer på samme måte som etter terror-angrepene i USA 11. september 2001, sier Hylland Eriksen til Dagsavisen. Han er professor i sosial-antropologi ved Universitetet i Oslo.

Også forsker Lars Gule er skeptisk.

– Breivik forsøker å få andre til å snakke om den krigen han har lagt til grunn for det han gjorde. Han vil nok dessverre få støtte for at det er krig hos Krekar og Jensen. De mener at det er krig mellom islam og Vesten, sier Gule.

LES MER HER: Breiviks vitneliste klar

Advokatene til Breivik vil også kalle inn de ekstreme muslimene Arfan Bhatti og Mohyeldeen Mohammad. De to, mulla Krekar og Peder Nøstvold Jensen har alle sagt seg villige til å komme i retten.

Forsvarerne har rundt 40 navn på sin liste over vitner. Mange er fagfolk som kan si noe om Breivik var psykisk syk eller ikke.

LES MER HER: Enige om hvem som skal vitne

Bistands-advokatene er advokater for familiene til de døde og de som overlevde terror-angrepene. De ønsker å ha ni vitner i retten. Det totale antallet vitner i saken blir nærmere 150 personer.

LES MER HER: Ferdige med å observere Breivik

77 mennesker døde i terror-angrepene 22. juli i fjor. Først gikk en bombe av i regjerings-kvartalet. Den drepte åtte mennesker. Etterpå begynte Breivik å skyte på Utøya i Buskerud. Der døde 69 mennesker.

Klar Tale er på nettsamfunnet Facebook. Trykk «liker» for å følge med.