Norge

Kritiserer dekningen av Sigrid-saken

Flere ting mediene har skrevet om drapet på Sigrid Schjetne, er direkte feil. Det sier Hanne Kristin Rohde i Oslo-politiet.

16 år gamle Sigrid Schjetne forsvant fra Østensjø i Oslo 5. august. Mandag 3. september ble hun funnet død i Kolbotn i nabo-kommunen Oppegård. To menn på 37 og 64 år er siktet for drapet på Sigrid.

I et leser-innlegg torsdag kritiserer Hanne Kristin Rohde medienes rolle i saken. Rohde er politi-inspektør i Oslo politi-distrikt.

Leser-innlegget er sendt til Journalisten. Det er avisa til medienes fagforening Norsk Journalistlag. Innlegget ble lagt ut på nettsiden journalisten.no.

LES MER HER: Politiet tror 37-åring drepte Sigrid

– Vi har stor forståelse for at mediene har en viktig jobb å gjøre. Men de siste dagene har vi dessverre sett at flere medier har skrevet om detaljer som direkte kan skade etterforskningen, skriver Rohde i leser-innlegget.

Som eksempler nevner hun detaljer om hva politiet kan ha funnet, og ulike teorier for hva som skjedde med Sigrid.

Rohde er kritisk til at media skriver om ting politiet ikke har bekreftet. Det kan gjelde ting politiet ikke kan si noe sikkert om.

– Andre ganger har vi ikke alltid klart å svare, for eksempel kveld, natt og helg. Da har vi opplevd at journalister forteller om opplysninger og funn som noe de «erfarer». Flere ting har vært direkte feil, skriver Rohde.

LES MER HER: Politiet er uenige med Facebook

Hun mener politiet også må ta selvkritikk for at de lekker opplysninger. Samtidig ber hun media tenke seg bedre om og ta ansvar.

– Etterforskingen i Sigrid-saken er svært krevende, og vi er inne i en sårbar fase etter at vi fant Sigrid drept, skriver Rohde.

Rohde har også de siste dagene skrevet om problemet på det sosiale nettstedet Twitter. Det skriver nyhetsbyrået NTB. Blant annet har Rohde skrevet at vitner er blitt usikre på hva de faktisk husker og hva de har lest i aviser. «Etisk journalistikk?», spurte Rohde på Twitter mandag kveld.

6. september skrev hun at media er for raske med å anta ting. «Ikke godt å være pårørende i all denne støyen, tenker jeg», skrev Rohde.

Siste utgave

På forsiden nå