Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Kritisk lærer får skryt

Lærer Simon Malkenes får Fritt Ords Honnør. Han har snakket om mangel på ytringsfrihet for lærere i Oslo.

Stiftelsen Fritt Ord synes lærer Simon Malkenes gjør en viktig jobb. De gir ham Fritt Ords Honnør og 100.000 kroner. Det er for at han har snakket kritisk om «manglende kultur for ytring i Oslo-skolen». Det er Fritt Ords måte å støtte noen som jobber for ytringsfrihet.

– Malkenes har deltatt aktivt i offentlig debatt de siste årene. Han er en av de tydeligste og skarpeste stemmene. Det er i debatter om utviklingen i norsk skole. Malkenes har flere ganger snakket om vilkårene for kritiske ytringer og debatter i skolen, sier Grete Brochmann. Hun er Fritt Ords styreleder.

Simon Malkenes er lektor ved Ulsrud videregående skole i Oslo. I år har han sagt ifra om hvor vanskelig det er å snakke om skolepolitikk og skoleledelse. Og samtidig snakke fritt og være kritisk. Det står det i meldingen fra Fritt Ord. 

– En stor ære, totalt uventet. Årsaken er nok det har vært lang og stor skoledebatt i år. Men kanskje også at jeg i flere år har vært en aktiv kritiker. Det er for å forbedre skolen i Oslo og i Norge, sier Malkenes til kanalen NRK.

Malkenes deltok i en debatt på NRK. Der snakket han om problemer som følge av fritt skolevalg. Han beskrev uro og tull i timene. Det ble det bråk av

Kritikken hans har fått både politikere og skolen til å snakke om problemet, ifølge Fritt Ord.

Fritt Ords Honnør består av 100.000 kroner og en krystallvase. Fritt Ord deler også ut Fritt Ords Pris.