Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Kulda gir dårligere luft

Luftforurensningen er høy i mange norske byer. Barn med luftveis-sykdommer som astma bør ikke være mye ute.

På hele Østlandet er det kaldt og tørt vær med lite vind. I tillegg er det mye vedfyring, diesel-eksos og støv som virvles opp. Det gir til sammen mye forurensning. Byene Oslo, Lillestrøm, Sarpsborg og Fredrikstad er spesielt utsatt.

– Vi forventer at forurensningen fortsatt vil være høy. Slik vil det være så lenge vi har det været vi har nå. Det skriver kommunene Fredrikstad, Sarpsborg og Moss i en felles pressemelding.

I de tre byene i Østfold var det høy forurensning hele helgen. Kommunene ber folk om å gjøre sitt for å hjelpe til å redusere forurensningen. Det kan være ikke å bruke bilen, reise utenom rushtiden eller sitte på med andre. Hvis folk kan, er det best å fyre med strøm heller enn ved.

Det er også målt svært høy luftforurensning i Svanvik i Finnmark.

Når nivåene av forurensningen er så høye, kan det være farlig for helsen. Det mener Norsk institutt for luftforskning. Barn med sykdommer i luftveiene bør være mindre ute og de bør ikke være i de mest forurensede områdene. Det gjelder også voksne med alvorlige hjertekar- eller luftveis-sykdommer.

LES OGSÅ: Kan forby dieselbiler i Oslo