Norge

Kunne du dumpet katten din?

Flere og flere katter står uten hjem i Norge. Sommeren er høysesong.

Hver sommer blir dyr i Norge dumpet av eierne sine. Folk forlater dem når de drar på ferie. Vi får høre tårevåte historier. Kattunger som blir funnet i plastposer, slått og druknet i elva.

– Jeg har sett grusomme ting, sier Åshild Roaldset. Hun er veterinær og daglig leder for organisasjonen Dyrebeskyttelsen i Norge.

Hvert år redder de tusenvis av hjemløse dyr. Og det blir bare flere og flere. Bare i Norge er det omtrent 100.000 katter uten noe hjem.

I fjor ble det satt ny rekord. Over 7.500 dyr ble reddet. For to år siden var det 5.800 dyr som fikk hjelp. Nå ser Dyrebeskyttelsen etter en ny tomt for å hjelpe enda flere små dyr. For folk i Norge skaffer seg andre dyr enn før. Nye kjæledyr som ikke var så vanlig for flere år siden. Kaniner har for eksempel blitt veldig populære.

– Men det er flest katter vi må redde, sier Roaldset.

Hun tror folk glemmer at de har ansvar for dyrene sine i mange år. Først ser du det lille nøste av en kattunge, forelsker deg og glemmer alt det ansvaret som følger med. Kanskje du til og med finner kattungene gratis på nettstedet Finn, sier hun.

– Du må regne med at katten din blir 20 år gammel og kaniner blir tenåringer, sier hun.

– I tillegg koster det penger å ha dyr. Du må regne med å sette av flere tusen kroner, sier hun.

Vi anbefaler folk å få operert kattene sine slik at de ikke kan få barn. Å kastrere eller sterilisere dem, heter det. Katter formerer seg veldig raskt. På tre år kan de få 20.000 barn, sier hun. Det er også lurt å merke dyret ditt med identitet (ID), gi det en ormekur og lage en forsikring på dem, sier Roaldset.

– Hva skal folk gjøre hvis de ser et dyr som ikke har det bra?

– I norsk lov står det at du skal du hjelpe til. Det samme gjelder når du skaffer deg et familiedyr. Du har ansvar for det dyret, sier Roaldset.

– Hvis du finner et skadd familiedyr, bør du ta det med til en dyrlege, sier hun.

I Norge er det Mattilsynet som tar imot meldinger om dyr som ikke har det bra hjemme. Hvis folk ser det, kan de melde ifra til tilsynet, sier hun.

Åshild Roaldset sier at Dyrebeskyttelsen har fått kritikk før. Folk sier de ikke gjør nok.

– Vi har 28 lokallag i landet som hjelper hjemløse dyr. Og vi gjør vårt aller beste, alle som er med hos oss er frivillige. Men på denne tiden av året får vi ikke hjulpet alle, sier hun.

– Jeg tror det hadde hjulpet oss at alle kastrerte kattene og kaninene sine, og merket dem med en ID. Får de i en ID kunne vi ha funnet ut hvor de hører til. Og vi kunne for eksempel tatt en prat med dyrebutikken de ble kjøpt i, sier Roaldset.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå