Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Kunne hindret 68 selvmord

68 selvmord kunne vært hindret de siste ti årene. Det er dersom personene hadde fått riktig behandling.

De siste ti årene kunne 68 selvmord ha vært hindret. Det kunne ha skjedd dersom personene hadde fått riktig behandling i det norske helsevesenet. Det mener Norsk pasientskade-erstatning (NPE).

LES MER HER: Vil sikre bruer for å hindre selvmord

De siste ti årene har NPE gitt familiene til 68 personer erstatning etter selvmord. Det skriver avisa VG. Totalt i samme periode har NPE fått inn 118 saker. De gjelder familier som har bedt om en vurdering. De ville vite om deres slektninger hadde fått riktig behandling.

NPE mener det er gitt feil behandling i over halvparten av sakene.

– Det må ha skjedd feil i behandling eller i diagnose. Det må til for å få erstatning. Feilen må ha ledet til at pasienten har fått mulighet til å ta sitt eget liv. Eksempler på slik svikt er for dårlig sikring og oppfølging. Det er også for dårlig tilsyn og for dårlige vurderinger av fare for selvmord. Det sier Rolf Gunnar Jørstad. Han er assisterende direktør NPE.

LES MER HER: Selvmord i fengsel

Minst 841 personer tatt livet sitt mens de mottok hjelp i psykisk helsevern. Det er i løpet av de siste ti årene. Dette tallet kan være høyere. Årsaken er at ikke alle selvmordene er blitt meldt til Helsetilsynet.

– Vi synes disse tallene er ille. Flere kunne vært reddet dersom familiene ble hørt. Det har Helsetilsynet sagt. Når du er glad i noen og lever tett på dem, kjenner du dem veldig godt. Da må de signalene bli tatt på alvor, sier Inger Hagen. Hun er daglig leder i Landsforeningen for pårørende innen psykisk helse.