Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Kvinner tjener fortsatt mindre enn menn

Menn og kvinner tjener fortsatt forskjellig. Norske kvinner tjener nesten 14 prosent mindre enn menn i måneden.

En mann tjente i gjennomsnitt 46.200 kroner i måneden i fjor. På samme tid tjente en kvinne 39.800 kroner i måneden. Det viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Kvinner tjener dermed 86,1 prosent av det en mann tjener, skriver avisa Stavanger Aftenblad. Året før lå en kvinnelønn på 86,4 prosent av en mannslønn.

Avisen har sett på flere bransjer. Mennene tjener mest i 17 av 19 bransjer. Finans og forskning er de bransjene der det er størst forskjell. Her tjener kvinnelige ansatte bare 71 prosent av det mennene tjener. Bygg og anlegg, samt vann, avløp og renovasjon skiller seg ut den andre veien. Der tjener kvinnen mest. Det kan ha noe å gjøre med hvilke oppgaver de utfører, tror Anita Austigård. Hun er driftssjef for innsamling i Interkommunalt selskap for vann-, avløp og renovasjon

– Damer jobber gjerne i administrasjonen med planlegging. Det gjør også menn. Men det er flere menn som jobber ute i felten med rør. Eller med å kjøre og sortere søppel. De har kanskje mindre utdanning, sier hun til avisa.

I dag 8. mars er det kvinnedagen.

LES MER: De sterke kvinnene

LES MER HER:Kvinnedagen fyller 100 år

LES OGSÅ: – Likestilling er bra for alle