Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Leger advarer: Korona kan føre til blodpropp

Leger har funnet blodpropper i lungene hos pasienter med korona.

Sykdommen covid-19 ser ut til å gi større fare for blodpropp. Det skriver Anders Tveita i en artikkel i Tidsskriftet for Den norske legeforening. Han er spesialist ved Bærum sykehus. Covid-19 er sykdommen som korona-viruset kan gi. Blodpropp oppstår når blodet levrer seg til en propp i blodåren. Det kan være farlig hvis den setter seg fast i lunger eller i hjernen.

Smittevernet må ikke komme i veien for at pasienter undersøkes med CT. Det er advarselen fra Tveita og ni andre forfattere av studien. CT er en måte å se inni kroppen på. Slik kan leger oppdage blodpropper.

Pasienter kan få medisiner som gjør blodet tynnere. Likevel må lege ta bilder. Det er for å være sikre på at blodproppene forsvinner, ifølge artikkelen. Der står det om tre covid-19-pasienter. Alle fikk blodpropp til tross for forebyggende behandling.

– Det kan virke som viruset setter i gang en immunrespons. Som igjen setter i gang en kjedereaksjon som danner blodpropp. Hvordan dette skjer, vet vi ikke enda. Det skriver tidsskriftet i om forsknings-artikkelen.

Lunge-embolisme er navnet på blodpropp i lungene. Symptomene ligner veldig på korona-smitte. Det gir smerter i brystet, tørrhoste, høy puls og feber. I Nederland fant de blodpropp hos 27 prosent av 185 pasienter med korona. 25 av disse hadde blodpropp i lungene.

– Intensiv-behandling gir i seg selv en risiko for blodpropp. Akutte infeksjoner kan gi en stor, men forbigående økt risiko for blodpropp. Det er i kroppens dype vener eller lunger, sier forfatterne av artikkelen.