Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Legg planer for julereisen i god tid

Hvert år skal mange reise hjem til venner og familie i jula. Folk bør legge planer og skaffe billetter til reisa i god tid, sier selskapene som folk reiser med.

Det er bare noen få uker til folk skal reise "hjem til jul". Det er ofte en av de mest hektiske periodene for reiser. Mange tog, fly og busser er svært fulle. Det gjør at julereisen i år blir ekstra krevende for selskapene som skal få folk hjem. Årsaken er tiltakene for å hindre smitte med korona.

– Det er færre seter til salgs på toget. Det er for å sikre at det er avstand mellom folk som ikke reiser sammen. Vi anbefaler at folk prøver å unngå reiser på de travleste dagen hvis det er mulig. Det er ofte de siste dagene før juleaften og nyttårsaften, sier Gina Scholz. Hun er kommunikasjonssjef i Vy.

(Saken fortsetter under bildet)

Bildet er av et julepyntet Oslo S i fjor. Det er et juletre til venstre, og mye folk som skal ta et tog.

Vy ser at folk er venter, og bruker tid på å bestemme seg. De ser også at flere bruker fleksible billetter som det er mulig å avbestille. På Bergensbanen er bare 50 prosent av setene i bruk. Der må folk reservere plass. Hvis noen reiser alene blir setet ved siden av reservert. Da skal det være tomt på reisen. Hvis flere reiser sammen kan de få sitte sammen.

Det er ingen andre av togene til Vy som har reserverte plasser. På togene på Østlandet må folk ta mer ansvar selv.

Denne jula er det også to nye togselskap i Norge. De ber også folk bestille tidlig. De kjører også med bare 50 prosent av det som er normalt. SJ kjører togene nordover med blant annet Dovrebanen og Nordlandsbanen. De sier de kan få tak i flere vogner om det er mange som vil kjøpe billett.

– Planlegg i god tid. Det kan bli utsolgt. Det kan skje som følge av regler om smittevern og fordi mange reiser til jul og nyttår, sier Lena Angela Nesteby. Hun er kommersiell direktør i SJ.

(Saken fortsetter under bildet)

Bilder er av en dame som ser ut av togvinduet. Hun ser utover Dovre, hvor det ligger snø på bakken. Det er skumring.

Sørtoget går mellom Stavanger og Oslo. De sier at de skal få alle hjem. Men da må de reisende være flinke og bestille i god tid.

– Vi ønsker at folk reiser tidlig. Det er fordi reglene om smittevern gjør at vi bare kan ha halvparten så mange seter i bruk som til vanlig. Da må vi slutte å selge billetter når vi har solgt 50 prosent. Da er toget fullt. Hvis du bestiller tidlig er det lettere å få de billettene du vil ha, sier Dag Brekkan. Han er pressekontakt i Go-Ahead som kjører Sørtoget.

Alle selskapene som kjører tog ber om at folk pakke greit. Da kommer folk seg trygt av toget og får med seg alt de skal når toget er framme.

Entur selger billetter til offentlig trafikk som tog og buss. De sier det er lurt å legge planer tidlig. Og for noen kan det være lurt å bruke både tog og buss.

– Vi har en tjeneste hvor folk kan planlegge reisen. Der er det mulig å se hva folk kan velge mellom. Da er det mulig å finne alternative måter å reise på, sier Even Kyseth. Han erer direktør for service og kommunikasjon i Entur.

Han har et godt råd til de som vil unngå julerushet. De som har muligheten bør reise tidlig og velge avganger som er mindre populære.

(Saken fortsetter under bildet)

Bildet er av en buss på vei til Bergen. Det er snøvær.

Det har vært mange færre reiser med fly de siste månedene. Men det blir flere reiser igjen når det nærmer seg jul. Flyselskapene gjør seg nå klare for å ta imot folk som skal ut på reise.

Alle setter opp flere fly og ruter for å få folk dit de vil feire jula. Noen har også startet salget av billetter.

– Vi har hatt stor etterspørsel. Det gjør at vi skal fly 62 ekstra avganger i jula. Det gjør vi på nesten alle rutene våre. Billettene blir lagt ut for salg torsdag, sier Christer Baardsen. Han er pressekontakt i Norwegian. Han ber folk om å være tidlig ute med flybillettene til jul.

(Saken fortsetter under bildet)

Vukdet er av et fly fra Norwegian som lander i snøvær på Oslo Lufthavn. Det står et fly fra SAS i bakgrunnen.

SAS har også utvidet tilbudet til 129 ruter og 82 direktefly i jula.

– Vi øker både antall ruter og flere direkteruter i Europa nå som det nærmer seg jul. Det er mange som skal reise for å komme hjem i jul, i tillegg til jobbreiser, sier John Eckhoff. Han er kommunikasjonssjef for SAS i Norge.

Widerøe har også satt opp flere direkteruter. Det er for at folk skal slippe unødvendig stopp på reisen. De ser at de reisende har begynt å tenke på jula. Enkelte avganger begynner å fylle seg opp.

– Det blir noen ekstra dager med den tradisjonelle julereisen hjem til jul. Årsaken er at juleaften er på en torsdag i år. Vi forventer derfor at juletrafikken i år spres over flere dager, sier Lina Lindegaard Carlsen. Hun er kommunikasjons-konsulent i Widerøe.