Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Legger ut rapport 2

Nettavisa VG Nett viser onsdag hele den andre rapporten om Anders Behring Breivik. Der skriver psykiaterne at han ikke var psykisk syk.

Onsdag har nettavisa VG Nett lagt ut den andre psykiatri-rapporten om Anders Behring Breivik. Ifølge den rapporten er Breivik tilregnelig og kan straffes for det han gjorde. Det melder avisa VG.

Det er pykiaterne Agnar Aspaas og Terje Tørrisen som skriver at Brevik er strafferettslig tilregnelig. Det betyr at han ikke var syk 22. juli, og at han kan straffes med fengsel. Det er det motsatte av hva psykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim kom til i sin første rapport. Den publiserte VG i januar.

– Spørsmålet om tilregnelighet er det viktigste temaet i rettssaken. To retts-psykiatriske rapporter sier forskjellig. Da mener vi det er viktig at fagfolk, interesserte samfunns-debattanter og lesere får anledning til å lese begge rapportene. Slik kan de sammenligne innholdet. Det skriver redaktør i VG Torry Pedersen i en kommentar.

Den rettsmedisinske kommisjon (RMK) har ennå ikke godkjent rapporten som nå blir gjort kjent.

LES MER HER: Breivik-rapport ennå ikke godkjent

I rapporten skriver Aspaas og Tørrisen blant annet: «Han var helt uten psykotiske symptomer da han ble undersøkt. Det er altså ikke sannsynlig at han har noen sykdom eller lidelse. Det gjelder sykdom som kan kalles psykose, slik det brukes i retts-psykiatrien.»

LES MER HER: – Trodde aldri de ville mene jeg var syk

Tørrissen og Aspaas er ikke i tvil. De er sikre på at Breivik er i stand til å gjøre ny, grov vold. Breivik må endre tankene sine helt. Han må ta avtand fra både ideene og handlingene. Bare slik kan faren for ny vold bli mindre, skriver de to psykiaterne.

«Dette virker lite sannsynlig i dag. Han har en spesiell type personlighet. En slik type personlighet er veldig vanskelig å behandle», skriver de i rapporten. Den var ferdig 10. april i år.

Aspaas og Tørrissen har snakket med Breivik i 37 timer til sammen. I tillegg fulgte leger og sykepleiere med på ham i fengselet. Observasjonen på Ila fengsel varte i 229 timer over tre uker.

«De sakkyndige mener det er helt usannsynlig at Breivik har en psykose på tiden for undersøkelse», står det i rapporten.

De fant heller ikke noe bevis for at Breivik var psykotisk 22. juli i fjor. Den dagen drepte han 77 mennesker i Oslo og på Utøya.