Norge

Lærer folk å behande au pairen riktig

Noen au pairer blir utnyttet. En ny håndbok skal sørge for at nordmenn behandler au pairene på rett måte.

Mange av vertsfamiliene som tar imot au pairer, vet ikke nok om hva ordningen går ut på. Det mener Au Pair Center. De gir råd til au pairer og vertsfamilier.

Nå kommer de med en håndbok om hvordan au pairer skal ha det i Norge. Au pairer er på kulturell utveksling fra utlandet. De hjelper til hos familier, men de skal ikke være rene hushjelper.

– Mange vet ikke hva au pairen har rett til og hva de kan forvente. Det har ført til konflikter og i enkelte tilfeller ren utnytting av au pairer, sier Mette Nord. Hun er leder i Fagforbundet.

Håndboka er laget av Fagforbundet og Norsk Folkehjelp. Det er de som driver Au Pair Center.

Au Pair Center åpnet i 2012. Klar Tale snakket med senterets leder, Magnhils Otnes, da senteret var i startfasen.

– Mange au pairer kommer fra fattige land. De er avhengig av kontrakten med familien de bor hos. Uten den har de ikke lov til å bli i Norge. Derfor er mange redde for å si ifra om at de blir utnyttet, sier Otnes.

Au Pair Center er et gratis tilbud. Det er ikke tilknyttet noen myndigheter. Senteret skal være et trygt tilbud til dem som trenger hjelp og råd.

– De som tar kontakt, trenger ikke å si navnet sitt. Vi har taushetsplikt og forteller ikke noe videre, sier Otnes.

Siden starten i 2012 har Au Pair Center sett at mange au pairer og deres vertsfamilier trenger råd.

– Det er viktig at au pairene kjenner til rettighetene sine. Men det er minst like viktig at vertsfamiliene gjør det. Det er de som er den sterke parten. Det har vært vanskelig å nå ut til vertsfamilier med informasjon. Derfor kommer vi nå med denne håndboken, sier Liv Tørres, leder i Norsk Folkehjelp.

Boka inneholder også tips om hvordan au pair-opplevelsen kan bli best mulig.

– Det å ha en au pair kan være en flott og spennende opplevelse både for au pairen, de voksne og kanskje særlig for barna. Vi håper at håndboka bidrar til at flere får en positiv opplevelse, sier Tørres.

Håndboka kommer på både norsk og engelsk. Det er politiet som skal dele den ut. Au pairene kommer dit for å hente oppholdstillatelser.

LES MER HER: Fant au pair på nettet

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå