Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Lærer unge om gjeld

Mennesker mellom 18 og 20 år skylder stadig mer penger. Det vil inkassobyråene ha slutt på.

De siste årene har stadig flere unge mennesker fått gjeld. Når folk ikke betaler regningene sine går de til inkasso.  Da må de betale mer enn det egentlig kostet.

– Vi lever av inkasso-saker. Likevel ønsker vi at vi hadde færre unge folk som kunder, forteller Tor Andersen. Han er generalsekretær i Norske Inkassobyråers Forening.
Unge som ikke betaler inkasso-krav, får betalings-anmerkninger. Det betyr at det lagres informasjon om at du er en dårlig betaler. Inkasso gjør også at gjelda blir større.
– Får du inkassokrav når du er 18 år kan det blir starten på flere kjøp på avbetaling. Man bruker mer penger på regningene. Det gjør at sjansen øker for at skaffer deg kredittkort og dyre leieavtaler, forteller Andersen. 

Det er lett å få gjeld i dag. Det meste kan kjøpes på avbetaling. Og det er lett å få tak i kredittkort. Mange betaler russetid, mobiltelefon og sydentur på avbetaling. Mange ungdommer tjener sine egne penger ved siden av studiene. Men det er penger som ofte brukes sammen med venner. Penger som brukes for å være sammen med venner er vanskelig å spare.
– Lag et budsjett før du kjøper noe nytt. Se på kontoutskriften fra banken de siste månedene. Er det ting du har brukt penger på som du kan slutte med? Det går an å slutte å kjøpe pølse på bensinstasjon. Men det er vanskelig å slutte å gå på by´n. Det må du ta med i regnestykket, sier Andersen.

Norske Inkassobyråers Forening har laget nettsiden www.skyldepenger.no. Der er det flere gode råd til ungdommer om gjeld.

Mange ungdommer får gjeld fordi de ikke har lært å lage budsjett. Det betyr at du lager en oversikt over inntekter og utgifter i framtida. Inkassobyråenes Forening har vært på mange videregående skoler. Der har de lært elevene hvordan de skal bruke penger riktig.

– Ungdommer burde lære dette hjemme. Mange unge ser at vi voksne kjøper det vi har lyst på. De ønsker å gjøre det samme. Men de ser ikke at det er fordi vi jobber og orden på økonomien. Det at vi må tjene pengene før de brukes, er et godt råd, sier han.