Norge

– Lærerne kan ikke strekke seg lenger

Skolene må sørge for opplæring til elever som har mye fravær, sier kunnskapsministeren. Da må skolene få mer penger, sier Utdanningsforbundet.

Korona-viruset gjør det vanskelig for skolene. Elever og ansatte må bli hjemme hvis de er forkjølet. Det gjør at mange kan gå glipp av undervisning i høst og vinter.

Kunnskapsminister Guri Melby provoserte mange lærere. Hun sa til TV 2 at lærerne må prioritere elever som må holde seg hjemme. Flere fryktet at det ville føre til dobbelt arbeid for lærerne.

Så endret Melby måten hun snakket på. Hun sier at det er de som eier skolene, og skoleledelsen som har ansvaret. Det er for å gi opplæringen elevene har krav på. Det sa hun til kanalen dagen etter.

Utdanningsforbundet er en fagforening for lærere og skoleledere. De krever mer penger til skolene. Det er for å kunne sørge for opplæring også til elevene som er hjemme.

– Vi har etterlyst ressurser til kommunene. Sånn at vi kan sørge for at det er nok lærere, at vi kan omdisponere lærere og betale overtid. Guri Melby sier at det er gjort. Men våre ledere sier at det er ikke likt overalt, sier Terje Skyvulstad til Klar Tale. Han er nestleder i Utdanningsforbundet.

Det er ikke lenge siden skoleåret startet. Men skolene merker allerede at elevene er mer borte enn vanlig.

– Det skal være mer fravær enn tidligere. Fordi før skulle du ikke være hjemme med vanlig forkjølelse. Men det skal du nå. Derfor viktig at nå sammen ser på hvordan dette kan løses, sier Skyvulstad.

Men han sier at det handler om ressurser.

– Det er uakseptabelt at lærere skal jobbe dobbelt. At de skal gjøre jobben på skolen og så jobbe videre når de kommer hjem. De vil elevene sine godt. Men de kan ikke strekke seg lenger, sier han.

– Er dere bekymret for om elevene får nok undervisning?

– Vi er oppatt av at elevene skal få den undervisningen de har rett på. Det er skoleeier som har det ansvaret. De må stille ressursene til disposisjon. Vi må sørge for at kommunene skal få de ressursene. Selv om Melby sier at de er gitt, så har de i hvert fall ikke strømmet ut til skolene ennå, sier han.

Utdanningsforbundet undersøker nå hvordan hverdagen er for lærerne under korona-pandemien.

– Vi henter inn informasjon om dette nå. Vi er veldig opptatt av hvordan hverdagen er. Jeg er ordentlig stolt over hva lærere og ledere i skolen gjorde da korona-pandemien startet. Det er så bra at vi klarte å omstille oss så fort. De gjorde en fantastisk jobb, sier Skyvulstad.

Siste utgave

På forsiden nå