Norge

Lærerne stemte NEI

Det kan bli streik blant mange lærere til høsten. Det er fordi et flertall av lærerne stemte nei til resultatet av lønnsoppgjøret.

Et flertall av Utdannings-forbundets medlemmer stemte nei til resultatet av lønnsoppgjøret. Avstemningen er avsluttet for lenge siden. Resultatet ble offentliggjort av Riksmekleren klokka 12. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Resultatet av avstemmingen viser at 73 prosent av lærerne stemte nei. Det var 67 prosent som deltok i stemmingen.

Det ser derfor ut til å bli streik blant mange lærere til høsten.

Ifølge NRK har flertallet av lærerne i forbundet gått imot forslaget. Forslaget innebærer en arbeidstidsavtale som lærerne ikke liker. Avtalen om arbeidstid betyr at lærerne må være på skolen 7,5 timer hver dag i løpet av arbeidsuka. Den betyr også at rektorene får større kontroll på lærernes arbeidstid. Resultatet av meklingen har også et lønnstillegg på 3,3 prosent. Lærerne ønsker ikke at det kreves at de er på jobb på skolen 7.5 timer hver dag. Lærerne ønsker ikke at det kreves at de er på skolen 7,5 time hver dag. Det er hovedgrunnen til at de stemte nei til lønnsoppgjøret.

Fra før har tre andre organisasjoner for lærere bestemt seg for å streike i protest mot resultatet av meklingen i vår. Utdanningsforbundets 93.000 medlemmer blir med på dette. Konflikten om ny avtale om arbeidstid kan derfor føre til at over 100.000 lærere kan bli tatt ut i streik.

LES OGSÅ: – Vil ha femårig lærerutdanning

Medlemmene stemte over hele lønnsoppgjøret og ikke bare avtalen om arbeidstid.

Lærere i Bergen går ut i streik fra 1. juli. Fra skolestart kan det bli flere som streiker.

– Dette kan på mange måter sees på som et læreropprør, sier Ragnhild Lied. Hun er leder i Utdannings-forbundet.

Oslo er ikke en del av streiken.

I tillegg sier kun én av tre lærere at de føler seg verdsatt på jobben. 95 prosent sier at de trives på jobben. Men kun en tredel av dem sier at de føler seg verdsatt av samfunnet.

– Vi må jobbe for å heve statusen til læreryrket. Å gjøre lærerutdanningen til en femårig mastergrad er et av tiltakene som vil gjøre det. Det sier Birgitte Jordahl fra partiet Høyre (H). Hun er statssekretær i Kunnskaps-departementet til nyhetsbyrået NTB.

Hun sier også at Norge bruker for lite tid på at lærerne skal bli flinkere. De norske lærerne brukte i fjor 3,5 dager på kurs, mens snittet for lærere i TALIS var 8,5 dager. TALIS er OECDs internasjonale undersøkelse om undervisning og læring.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå