Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Ligner på korrupsjon

Pengegavene til Senterpartiet ligner mer og mer på korrupsjon. Det mener Transparency International Norge.

Senterpartiet (Sp) fikk penger fra blant andre selskapet Eidsiva Energi. Eidsiva fikk til slutt tillatelse av Olje- og energi-departementet til å drive fjernvarme-anlegg på Gjøvik. Fjernvarme varmer opp hus. Det er Sp som har ledet dette departementet i regjeringen.

Guro Slettemark er general-sekretær i Transparency International Norge. Hun sier til TV 2 at folk kan få mistanker om at Eidsiva Energi har fått særbehandling.
– Folk kan få et inntrykk av at konsesjon er noe man indirekte kan kjøpe, sier Slettemark.
Det vil kunne minne om korrupsjon.

LES MER HER: Må svare for seg

Også Troms Kraft har gitt Sp penger. Selskapet ville bygge en vindmølle-park i Troms. De fikk tillatelse fra olje- og energiminister Terje Riis-Johansen. Avisa Dagens Næringsliv skrev onsdag at Riis-Johansen visste at Sp skulle få penger av Troms Kraft. Han kan ha sagt ja til vindmølle-parken fordi han ville at partiet skulle få pengene. Riis-Johansen sier at han ikke visste om pengene.

LES MER HER: Ja til vindmøller - fikk penger

Senterpartiet fikk 500.000 kroner fra Eidsiva Energi og 200.000 kroner fra Troms Kraft. 150.000 kroner kom fra skogeier-laget Glommen Skog. Selskapene sier at pengene skulle brukes til å lage en rapport om forbybar energi. Rune Nydal var med på å lage rapporten. Nydal sier at han ikke kan skjønne at rapporten kostet så mye å lage. Den er på kun 20 sider. Det skriver avisa Dagens Næringsliv.

Flere kjente politikere i Senterpartiet er med i styrene til kraft-selskapene. Politikerne Odd Roger Enoksen og Arnfinn Nergård sitter i styrene i Eidsiva Energi og Troms Kraft. De sier at heller ikke de visste om pengene, skriver avisa Aftenposten.

Nå vil Stortinget spørre ut Riis-Johansen. Han må møte kontroll- og konstitusjons-komiteen. Komiteen er en gruppe politikere på Stortinget. De kontrollerer at regjeringen følger lover og regler i Norge.