Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Listhaug vil sende folk tilbake til Øst-Afrika

Innvandrings-minister Sylvi Listhaug er i Øst-Afrika. Hun vil få til avtaler om å sende folk tilbake til landene der.

Tirsdag morgen kommer Sylvi Listhaug til Sudan. Det er det første stoppet på reisen i Øst-Afrika. I tillegg skal innvandrings-ministeren besøke Etiopia og Kenya. Det sier en av hennes rådgivere til nyhetsbyrået NTB.

I alle tre landene står møter med myndighetene på planen. I tillegg skal Listhaug besøke en flyktningleir nord i Kenya. Turen skal vare fram til søndag.

– Vi skal reise for å se på situasjonen for flyktninger i Afrika. Nå dreier store deler av flyktning- og asyldebatten seg om andre områder. Vi hører knapt om noe av det som skjer med «de glemte flyktningene», sier Listhaug.

– Vi skal møte myndigheter og internasjonale organisasjoner. De har god kunnskap om strømmen av flyktninger i Afrika. Det er et kontinent som ser ut til å være helt glemt. Det gjelder i Norge og resten av verden, sier Listhaug.

Listhaug ønsker å få til avtaler med de tre landene. Avtalene skal gjøre det mulig å sende asylsøkere i Norge tilbake til de tre landene. Det er en viktig hensikt med turen.

– Politikken for å sende folk tilbake er høyt prioritert i Norge. Noen mennesker har ikke krav på opphold her. Vi vil sørge for at de kan sendes tilbake til landene de kommer fra. Det sa Listhaug før turen.

Regjeringen jobber med å få på plass avtaler med flere land. Det sa Listhaug i fjor. Hun skal være villig til å gi bistand mot å få på plass slike avtaler. Det skriver avisa Bergens Tidende.

Norge er blant få land som har avtale med Etiopia. Der står det at Norge kan sende folk tilbake til landet. Men fram til 2016 nektet landet å ta imot noen som ikke reiste frivillig. Tidligere statssekretær Jøran Kallmyr besøkte da landet. Han fikk løfter om at det skulle settes i gang.

Da var det rundt 800 etiopiere uten lovlig opphold i Norge. Siden er rundt 70 av dem blitt sendt tilbake med tvang. Det viser tall fra Utlendingsdirektoratet (UDI).

Norge har ingen avtale om å sende folk tilbake til Sudan. Der skal Listhaug se nærmere på hvordan Norge kan hjelpe folk i nærområdet.

I 2016 kom det 458 sudanske asylsøkere til Norge. I fjor hadde tallet falt til 39, ifølge UDI.

Det bor flere hundre tusen somaliske flyktninger i Kenya. Somaliere er også blant de største gruppene i norske asylmottak. Men i fjor kom det bare 51 somaliske asylsøkere til Norge.