Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Livredderne er sykemeldt

Nesten alle som hjalp ungdommene over fra Utøya til Utvika, er sykemeldt.

De frivillige som hjalp til på Utvika camping 22. juli, sliter. De har problemer med å sove, har angst, traumer og bekymrer seg. Mange av dem er fortsatt sykemeldt. Det er mer enn fem uker etter at de hjalp ungdommer som kom over til fastlandet fra angrepet på Utøya.

LES MER HER: Får hjelp etter terror-angrepene

– Bildene, lydene, tankene og spørsmålene forsvinner ikke fra hodet mitt. Jeg tenker spesielt mye på de ungdommene jeg ropte til fra båten. Det var etter at gjerningsmannen var pågrepet. De svarte ikke. Var de døde? Torde de ikke gjøre noen livstegn? Kunne de ha blitt reddet? Hvordan gikk det med dem egentlig, undrer Robert Wilhelm Johnsen. Han snakker med avisa Aftenposten.

22. juli ble båten hans brukt til å redde mange ungdommers liv. Rundt 250 mennesker kom i land på Utvika den kvelden. De svømte over fra Utøya.

– Jeg ringte politiet klokken 18.01, men de kom aldri. Jeg ventet og ventet, og det var en fortvilende situasjon, forteller Johnsen.

LES MER HER: Skjøt mot ambulanse-folk

Advokat Sjak R. Haaheim bistår i alt 20 klienter. 19 er frivillige fra Utvika camping, og en er en person som bodde på en hytte på Storøya. Haaheim bekrefter at alle klientene får helsehjelp. Det er for å takle inntrykkene fra kvelden 22. juli.