Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Lokker med ekstra penger for asylbarn

5.400 barn kom til Norge uten mor og far i fjor. De søkte asyl alene. Regjeringen vil gi mer penger til kommuner som tar dem imot.

Over 30.000 søkte om asyl i Norge i fjor. 5.400 av dem hadde ikke med seg mor eller far. De kom helt alene og var under 18 år gamle.

Regjeringen vil at flere kommuner skal ta imot disse barna. Derfor skal kommunene få mer penger. De skal få 100.000 kroner for per asylbarn. Dette har de også fått i år. Ordningen fortsetter i 2017, skriver nyhetsbyrået NTB.

Neste uke kommer en plan for integrering. Der skal regjeringen si hva de vil gjøre for å hjelpe asylsøkere inn i samfunnet. Kommuner skal blant annet lokkes med mer penger. Det gjelder kommuner som tar imot flere asylsøkere enn de er bedt om. De får 50.000 kroner per ekstra asylsøker.

– Målet er å skape folk som klarer seg selv og betaler skatt. Da er vi nødt til å gjøre kommunene rustet til å takle den oppgaven. Det sa innvandrings-minister Sylvi Listhaug fredag.

Det skal også bli mindre vold i og utenfor asylmottak. Regjeringen vil lage til egne grupper som skal hindre volden. De vil bruke 12 millioner kroner på dette.

Gunn Marit Helgesen er leder for KS. Organisasjonen snakker for kommunene i Norge. Hun er glad kommunene får mer penger.

– Vi har enorme utfordringer foran oss. Jeg tror at jobben vil være mulig å gjøre, sa Helgesen.

Hun snakker om at kommunene skal integrere så mange nye personer.