Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Lover 17. mai-feiring fra Slottsplassen

Du vil få se feiring av 17. mai fra Slottsplassen i Oslo. Men du må holde deg langt unna.

Tradisjonelt kommer barnetoget i Oslo forbi Slottsplassen. Det skjer på 17. mai. Slik blir det ikke i år. Årsaken er korona-viruset.

Men det blir likevel TV-sending fra Slottsplassen. Det avslørte helseminister Bent Høie onsdag. Han snakket på en pressekonferanse.

– Vi er jo litt spent på 17. mai. Det blir ikke nasjonaldagen slik vi kjenner den. Vi skal ikke stå tett i tett. Vi skal ikke stå i iskø, eller møte masse kjentfolk. Men vi ønsker at noe skal være gjenkjennelig. Vi vil skape felles opplevelser, sa Høie.

Han sa at Slottet hadde fått unntak fra smitteverns-reglene for å lage et TV-program. Reglene er maksimalt 50 personer på et offentlig sted, med en arrangør.

– Det blir en TV-sending fra Slottsplassen. Vi synger «Ja vil elsker» klokken 13. Vi tror det er behov for et felles punkt. Selv om vi er fra hverandre, så får vi følelsen av samhold, sa Høie.

Slottsplassen blir stengt av under arrangementet. Høie ber folk om ikke å møte opp. Kun arrangører skal være der.

– Alle andre må følge fra TV eller fra nett. Området rundt Slottsplassen skal være så folketomt så mulig, sier han.

Høie oppfordrer isteden folk om å synge så høyt sammen at det kan høres helt til Slottsplassen. Fra balkonger, hager eller ut vinduet.

Klar Tale har tidligere skrevet om korpsene. De får lov til å spille og lage stemning.

Slik skjer feiringen i resten av Norge.

Helseministeren og næringsministeren måtte også svare på råd om reise. Men fortsatt gjelder reglene om karantene ved reiser til utlandet.

– De gjelder inntil videre. Ved reiser til utlandet må folk 10 dager i karantene, sa Monica Mæland. Hun er næringsminister.

Hun lovet også at begrensningene skal gjelde så kort som mulig. Norske myndigheter snakker med land i Europa og med land i Norden. De forsøker å finne en plan for hvordan landene skal kunne åpne opp raskest mulig. Det avhenger blant annet av smitten og situasjonen i hvert enkelt land.

Regjeringen har varslet nye råd om reise fredag.