Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Lover å bruke mer penger på forsvaret

Statsminister Erna Solberg vil bruke mer penger på det norske forsvaret. Det er NATO-sjef Jens Stoltenberg glad for.

– Det er et skritt i riktig retning. Budsjettet øker, det er bra. Mye av dette er kampfly. Det er bra, sier Jens Stoltenberg til nyhetsbyrået NTB. Generalsekretæren i forsvars-samarbeidet NATO er i Stavanger. Der skal han i et viktig NATO-møte med alle medlemslandene.

Den norske regjeringen vil bruke 5,3 milliarder kroner mer på det norske forsvaret neste år. Totalt skal forsvaret få 49,1 milliarder kroner, ifølge forslaget til statsbudsjett. Mesteparten av pengene skal brukes til å betale for nye F-35-fly. Men statsminister Erna Solberg lover å fortsette å bruke mer penger på forsvaret. Også i årene framover.

– Vi må gjøre vår jobb også på den militære siden. Vi må sørge for å bruke penger på det som er nødvendig fremover. Det gjør at vi har et forsvar som kan løse oppgavene, sier Solberg til nyhetsbyrået NTB.

Hun snakker om å satse mer på forsvaret i en helt ny situasjon rundt sikkerhet. Der må alle land i NATO ta ansvar.

– Og vi skal bruke penger smart for å sikre best mulige resultater, sier hun. Folkevalgte fra NATOs 28 medlemsland er på møtet i Stavanger.

NATO-landene er enige om hvor mye landet tjener som skal brukes på forsvar. Norge er et av landene som er på riktig vei, sier NATO-sjef Jens Stoltenberg. Han har fått jobben med å få alle land i NATO til å innfri målene.

Stoltenberg sier at tiden er inne til å investere i forsvaret. I en verden som er blitt mindre forutsigbar og mer farlig. Men at det tar tid før alle land i NATO når det målet.

LES MER HER: Slik kan det nye forsvaret bli