Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Lurer du på om du er smittet av korona?

Vondt i halsen? Du lurer kanskje på om det kan være korona. Når bør du egentlig teste deg? Og hvordan gjør du det? Her er rådene fra myndighetene.

Hva er tegn på covid-19 (korona-virus)?

De som blir syke av viruset får gjerne sår hals, hoste og forkjølelse. Feber er vanlig. Det kan være vanskelig å vite om du har korona eller bare er forskjølet. Noen merker lite til viruset, mens andre blir alvorlig syke. Det viktigste å følge med på, er om du får tung pust. Dette er et hovedtegn.

 

Jeg føler meg syk. Hva gjør jeg?

Hvis du føler deg dårlig, må du holde deg hjemme. Dersom du bare har tegn på forkjølelse, skal du uansett være hjemme til én dag etter at du har blitt frisk. Hvis årsaken er korona, er du mest smittsom de første dagene. Derfor er det veldig viktig å bli hjemme.

 

Hva gjør jeg ved mistanke om korona?

Ring din fastlege for å finne ut om du bør ta en test. Ikke møt opp på legekontoret. Flere kommuner har en egen korona-telefon. Sjekk din kommunes nettside for informasjon. Fastlege, info-telefon eller legevakt kan fortelle deg hva du skal gjøre videre. Du vil få vite hvordan og hvor du kan testes.

 

Når må jeg testes?

Dersom en lege mistenker at du er smittet, skal du testes. Men noen vil stå først i køen. Det er viktigst å teste pasienter som må legges inn på sykehus. Beboere på sykehjem vil også være høyt prioritert. Det gjelder også ansatte i helsevesenet, og de som er i risikogruppen.

 

Hva hvis jeg tester positivt?

Hvis du har fått korona-viruset, må du isoleres hjemme. Det er viktig at du ikke er i fysisk kontakt med noen. Du må ikke gå ut av huset. De du bor sammen med skal være i karantene. Isoleringen varer til tre døgn etter at du er helt frisk og minst åtte dager etter at du ble syk.

 

I Norge har rundt 200.000 blitt testet for covid-19. Av disse har kun rundt 5 prosent fått påvist viruset. Færre blir smittet av korona nå. Det viser den siste rapporten fra FHI (Folkehelseinstituttet). Det er en klar nedgang i antall smittede.

Likevel må vi være forberedt på mer smitte fremover, mener FHI. Det fordi samfunnet nå gradvis åpnes, og fordi vi stadig tester flere.

 

Lurer du på noe annet om viruset?

Du kan ringe korona-telefonen:

815 55 015

(Åpent hverdager 08:00–15:30 )

Du kan også kontakte Frivillighetens koronalinje:

23 12 00 80 (09:00–15:00 alle dager)

 

Kilde: FHI.no (Folkehelse-instituttet) og Helsenorge.no