Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Må betale for bedre klima

Olje-industrien må betale dobbelt så mye som før i klima-avgift. Regjeringen vil også satse mer på buss og tog.

Onsdag la regjeringen fram sin melding om klimaet. Der beskriver de hvordan de tenker at Norge skal bidra til et bedre miljø i verden. Olje-industrien må betale for utslippene de gjør. De må betale en avgift for utslipp av klima-gassen C02. Regjeringen vil ha et eget klima-fond. De skal også bruke mer penger på buss og tog.

Dette er blant hovedpunktene i regjeringens klima-melding.

– Vi er blant de land i verden med de største målene for klima-politikken. Nå vil vi forsterke innsatsen, sier statsminister Jens Stoltenberg.

LES MER HER:Når ikke klima-målet

Partiene i regjeringen lagde for noen år siden en avtale om klima. Da ba Sosialistisk Venstrepart (SV) om at to tredeler av alle norske kutt i utslipp av klimagasser, skulle gjøres i Norge. Dette har resten av regjeringen sagt ja til.

– Vi vil gjennomføre en omstilling av Norge over tid. Det skal bli et samfunn med lave utslipp av klimagasser. Det gjør at vi må gjennomføre klimatiltak i Norge som koster mer enn i utlandet, sier miljøvernminister Bård Vegar Solhjell.

SVs og Senterpartiet har kjempet lenge for et klima- og energifond Nå blir det et eget klima-fond som skal brukes til utvikling av teknologi i industrien. Fondet skal bli på 50 milliarder kroner i 2050.

Senterpartiet ønsket at nyplanting og drift av skog skulle telle når klimaet vurderes.

– Aktiv og ansvarlig bruk av naturen kan gi viktige bidrag til klimaet, sier Liv Signe Navarsete. Hun er leder i Senterpartiet.

Regjeringen ønsker at folk i storbyene skal bruke mer buss, tog, sykkel og gå når de skal et sted. Derfor skal det brukes mer penger på tog rundt de største byene. Det blir mer penger til gang- og sykkelveier.

Det var også flere punkter i klima-meldingen. Du kan lese mer om klima-meldingen på regjeringens nettsider.