Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Må bygge opp igjen huset for andre gang

I Kvam i Gubrandsdalen har flommen ført til store ødeleggelser. For andre gang på to år er huset til Trond Teigen ødelagt av flom.

Flommen har ført til store skader i bygda Kvam i Gudbrandsdalen. Innbyggerne prøvde fredag å finne ut hvor store ødeleggelsene er. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Familien til Trond Teigen i Kvam hadde nettopp flyttet inn i det nye huset sitt da de måtte reise. Det forrige huset mistet den i store flommen i 2011. Teigen sier at Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) og myndighetene i Kvam mente at det var trygt å bygge opp igjen huset.

LES OGSÅ: Hundrevis evakueres etter flom

– Vi var skeptiske. Det må være noen som sitter med en ganske dårlig følelse i magen nå, sier Teigen til NTB.

Onsdag flommen vannet over elvebredden. Vannet rev det opp de nybygde veggene. Hele huset ble fullstendig oversvømt.

– Alt av inne i huset er fullstendig ødelagt. Det var meningen at jeg skulle bo her resten av livet. Men sånn ble det ikke, sier han.

Fredag hadde vannet trukket seg tilbake fra de stedene der det er mest ødeleggelser. Men det er fortsatt lenge til mange av de evakuerte kan reise tilbake til husene sine.

Strøm, vann og kloakk fungerer ikke. Mange hus har så store skader at det kan ta uker eller måneder å sette dem i stand.

LES OGSÅ: Flom skaper store problemer

NVE mener at det fortsatt er fare for flom, selv om vannet begynner å minke. Flere av de store innsjøene på Østlandet kommer til å stige, skriver kanalen NRK.

Fredag var det mulig å kjøre gjennom hele Gudbrandsdalen for vanlige biler, ifølge NTB. Men Statens vegvesen ber folk om å droppe turen, hvis det ikke er helt nødvendig.

Deler av E6 er fortsatt stengt fredag ettermiddag, men det er mulig å kjøre på andre veier. Tunge biler kan ikke kjøre på disse veiene.