Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Må la dieselbilen stå

Lufta kan bli veldig forurenset i Oslo tirsdag. Derfor får ingen med dieselbil kjøre på veiene i byen.

Forurenset luft kan være farlig for folk med sykdommer i luftveiene. Lufta blir ofte verre når det er kaldt ute på vinteren og lite luft byttes ut. En del av årsaken er forurensning fra biler som kjøres. De slipper ut ulike stoffer. Verst av disse er dieselbilene.

Tirsdag er det varslet lite vind og kaldt i Oslo. Da vil lufta bli ekstra dårlig. Politikerne vil gjøre noe med dette. Derfor forbyr de biler som kjører på diesel om å kjøre på kommunale veier. Det gjelder fra 06 til 22 tirsdag inntil lufta blir bedre.

– Et forbud kan skape utfordringer for folks hverdag. Det har jeg forståelse for. Men vi kan heller ikke ha det sånn utsatte grupper må holde seg innendørs, sier miljøbyråd Lan Marie Berg til avisa Aftenposten.

Hun håper forbudet ikke varer lenge. Hun ber folk om å finne andre måter å reise på.

– Det kan være å reise kollektivt med buss, tog eller trikk. Du kan sykle eller sitte på med naboer og venner som ikke har dieselbil, sier hun. Berg sier også at folk bør vurdere å jobbe hjemmefra.

Du kan få 1.500 kroner i bot om du kjører med dieselbil tirsdag. Både politiet og Statens vegvesen kan gi folk bot.

Det finnes noen unntak. Biler på diesel har lov å kjøre om det for eksempel gjelder varelevering. Det gjelder også for biler som brukes av funksjonshemmede, diesel ladbar hybrid og uttrykningskjøretøy som ambulanser. Skal du til og fra ferje kan du kjøre. Også busser som kjører kollektivt og biler som eies av ambassader kan kjøre selv om de bruker diesel.

Kjøreforbundet gjelder fram til Bymiljøetaten sier at det ikke er fare for så dårlig luft. Forbudet gjelder også deler av Ring 1. Det er veier som staten eier i Oslo.