Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Må sendes i barnehage

Arbeiderpartiet (Ap) vil tvinge fireåringer til å gå i barnehage. De tror det gjør barna bedre i norsk.

Hvis barnet ditt er for dårlig i norsk, kan du bli tvunget til å sende dem i barnehagen. Forslaget kommer fra Arbeiderpartiets (Ap) integrerings-utvalg.

– Dårlig språk er den største hindringen for barnets mulighet til å delta i samfunnet. Det mener vi. Når barna er fire år, vil vi jobbe for at barnets språk kan utvikle seg, sier Jonas Gahr Støre til nettavisa Aftenposten.no. Han er leder for integrerings-utvalget i Ap.

Onsdag skal Støre presentere flere forslag til ny integrerings-politikk for landsstyret i Ap.

Integrerings-utvalget foreslår at barnas språk-kunnskaper skal undersøkes når de er fire år. Det skal være en «fireårs-kontroll» sier de.

Snakker barnet for dårlig norsk, skal barnet tvinges til mer hjelp med språket. Støre sier at det ikke er barnehage-tvang.

– Det er ikke slik det er ment, men det er et verktøy for at barn skal lære norsk. For barn er barnehage det mest effektive. Også i dag kan man kreve at barn i barnevernet går i barnehage når de er i en viss alder, sier Støre. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Utvalget vil også at skole-elever som er gode i norsk, ikke skal få tilbud om undervisning i morsmålet deres. I stedet vil utvalget ha enda bedre norsk-opplæring.

– Vi undervurderer ikke morsmålets betydning. Men vi stiller klare krav til at elevene skal bruke norsk. De skal ikke henge igjen i en undervisning som begrenser mulighetene til å lære, sier Støre.

Integrerings-utvalget i Ap foreslår også å kreve kurs i norsk for religiøse ledere.

LES MER HER: – Lær dere norsk