Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Må vente nesten to år på erstatning

Får du feil behandling hos lege eller sykehus? Da kan du måtte vente over to år på erstatning

Feil behandling skjer på sykehus og hos legen. Det er Norsk pasientskade-erstatning (NPE) som avgjør om feilen gjør at du kan få erstatning. Men det kan ta tid. Nå må folk vente i gjennomsnitt 22,5 måneder på erstatningen, skriver kanalen NRK.

Regjeringen har gitt penger for at ventetiden skal bli kortere. I dag må folk vente 9,5 måneder før de får svar om de får erstatning. Så tar det over ett år til før de får svar om hvor mye erstatning de får.

Saken er ikke nødvendigvis avgjort da, heller.

Folk kan også klage til Helseklage. Der var ventetiden på 33 måneder i 2018.

Maria Jahrmann Bjerke er statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet. Hun innrømmer at det tar for lang tid å få behandlet sakene sine.

– Vi har stor forståelse for at det er belastende for pasientene, sier hun til NRK.

Bjerke sier at regjeringen blant annet har gitt mer penger for at ventetiden skal bli kortere.

Stadig flere klager på behandling til NPE. De kan ha fått feil behandling eller feil diagnoser. Noen får feil medisiner. Andre opplever svikt i pleien eller at de blir smittet med infeksjoner på sykehus. Folk har også blitt operert feil. Noen klager også fordi det har tatt for lang tid å finne ut hva de blir syke av. Det kan få svært alvorlige følger.

Du kan søke om erstatning for fysiske og psykiske skader etter feilbehandling. Men du vil først få slik erstatning om det skyldes svikt ved behandlingen.