Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Mange eldre vil jobbe

En av fem 70-åringer var i arbeid i fjor. Flere eldre vil jobbe nå enn før.

Flere eldre vil jobbe nå enn før. Antallet har økt kraftig det siste tiåret. En av fem 70-åringer var i arbeid i fjor. Det melder nyhetsbyrået NTB.

I 2001 var 29.057 nordmenn over 67 år i jobb. I 2011 hadde antallet økt til 72.934. Det skriver avisa Vårt Land. Det er en økning på 151 prosent.

– Det stemmer ikke at alle eldre vil flytte til Syden, sier Tore Henning Larsen. Han er leder i Seniorsaken.

– Mange eldre syns Syden er greit i 14 dager. Så kjeder de seg. Noen angrer på at de gikk av med pensjon for tidlig, sier han.

I 2005 var en av sju 70-åringer i jobb. I 2012 var en av fem 70-åringer i jobb. I 2005 var 31 prosent av alle over 60 år i arbeid. I fjor hadde tallet økt til 38 prosent.

Dagens eldre har ofte høyere utdanning enn før. Dermed jobber de lenger. Det er færre tunge fysiske jobber. Da orker folk å jobbe selv om de er eldre. Det er to av grunnene til at flere jobber lenger, sier Ole Sandvik. Han er seniorrådgiver i Statistisk sentralbyrå.

Finn Abrahamsen jobbet som politimann. Han måtte slutte som politimann lenge før han selv ville. Han mener at folk må få bestemme selv hvor lenge de vil jobbe. Partiene Høyre (H) og Fremskrittspartiet (Frp) vil jobbe for dette. Det skrev avisa Dagens Næringsliv torsdag.

Nå må folk må gå av ved 70 år. Eller du kan slutte når du er 67 år når alder og år i arbeidslivet til sammen er minst 85 år. Det er hovedregelen i arbeidslivet. Noen arbeidsgrupper har egne regler. Da må du gå av med pensjon tidligere. Det må for eksempel politifolk.

– Datostempling hører hjemme i frysedisken. Dagens 70-åringer er ikke som før. Vi lever sunnere. Mange kan jobbe lenge, sier Tore Henning Larsen.